Piroska
-11 °C
-2 °C

Bezárult az izraeli védernyő

2007.03.30. 11:18
Nincs olyan iráni vagy szíriai ballisztikus rakéta, ami célba érhetne Izrael területén, jelentette ki az izraeli rakétavédelem igazgatója. Ugyanakkor a nem ballisztikus elleni rakéták elleni védelmet fejleszteni kéne.

Változtatásokat végeztek az izraeli-amerikai Arrow rakétavédelmi rendszeren, így az már az összes létező ballisztikus rakéta ellen védelmet nyújt, jelentette ki a Jerusalem Postnak adott interjújában Arieh Herzog, az izraeli védelmi minisztérium Homa Rakétavédelmi Ügynökségének vezetője.

A ritkán nyilatkozó herzog szerint elképzelhető, hogy az irániaknak vannak eddig még nem ismert rakétarendszereik, amik átjuthatnak a védőpajzson, de az ismert ballisztikus rakéták nem. Irán az elmúlt években cirkálórakétákkal is kísérletezett, a tavalyi libanoni háborúban egy hajó elleni rakétájukkal sikerült kilőni egy izraeli naszádot.

Ugyanakkor a pillanatnyilag Irán és Szíria rendelkezésére álló rakéták nem érhetnek célba Izraelben.

Herzog szerint Irán és Szíria "precedens nélküli költekezésbe kezdett" rakétaarzenálja felfejlesztésére, mindeközben azonban teljesen elhanyagolták a légierő fejlesztését. Mint mondta, a két ország technológiákat és teljes rendszereket is beszerzett Észak-Koreától.

Herzog szerint egyébként a ballisztikus rakéták elleni védelem mellett a Hezbollah által használt tüzérségi rakéták elleni védelmet is fejleszteni kéne. Mint mondta, ha lenne ilyen rendszer, akkor a tavalyi libanoni háború végkifejlete is más lett volna. A Hezbollah négyezer rakétát lőtt ki Izraelre a konfliktus során.

"Az aktív rakétavédelem drámaian csökkentheti az áldozatok számát. Ráadásul, ha a támadónak azzal kell számolnia, hogy rakétái nagy része nem érhet célba, kétszer is meggondolja, hogy támadjon-e" - nyilatkozta.