Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Örökbefogadási botrány Románia és Írország között

2001.08.29. 10:15
Az ír és a román sajtó hírverésének, illetve a dublini repülőtéri hatóság lelkiismeretének köszönhetően egy négyéves árva román kislány Írországban maradhat orvosi kezelésének végéig és az örökbefogadási formalitások befejezéséig. A román hatóságok már a repülőjegyet is elküldték a kislánynak, ám az ír repülőtéri dolgozók azt nyomdahiba miatt érvénytelennek nyilvánították.
A történet a következő: egy árva, deréktól lefelé mozgásképtelen négyéves kislányt egy örökbefogadó ír házaspár Dublinba visz, immmáron harmadjára, hogy életét megkönnyítendő, kezelésben részesítsék. Egy román bürokrata a dublini követségen azonban felfedezi, hogy a kislány turistavízummal, nem pedig a kezelést lehetővé tevő orvosi vízummal utazott külföldre. A megoldás: a kislányt vissza kell vinni Romániába, a kezelést pedig meg kell szakítani.

A család a média segítségét kérte

A kislányt örökbe fogadni kívánó ír Hughes család az eset kirobbanása után nem hagyta annyiba a dolgot, mindkét ország sajtójához fordult. A Mediafax román hírügynökség által (is) közölt történetből kiderült, hogy Mihaela Porumbarut rögtön a szülés után egy kartondobozba rakták szülei, majd az utcára dobták. Ebből a megpróbáltatásból eredt a kislány paralízise.

Mihaela árvaházban nőtt fel, onnan szerette volna az ír Dundalk városban élő ötgyermekes Briege Hughes örökbe fogadni. Az örökbefogadási formaságok megkezdése után a kislányért felelő intézmény engedélyezte, hogy a család orvosi kezelésre vigye őt Írországba. Harmadszor járt a kislány Írországban, amikor a román követség figyelmeztetésére az árvaház szociális munkása úgy döntött: a gyermeket vissza kell vinni Romániába.

Nyomdahiba miatt maradhat

A "kiadatást" azonban egy repülőtéri alkalmazott "megtagadta", mivel nyomdahibát vélt felfedezni a médiából jól ismert kislány repülőjegyén, így nem fogadta azt el. A halasztás jól jött mindenkinek: a román árvaház képviselői engedélyezték, hogy a kislány ügyének tisztázásáig Írországban maradhasson (júniusban egyébként Románia a nemzetközi kritikák miatt egy évre felfüggesztette a nemzetközi örökbefogadásokat), így az orvosi kezelés is folytatódhat.

'Kis árvák életét megkeserítő bürokratikus rendszer'

Az ügyre egy helyi politikus is felfigyelt, aki elmarasztalta Romániát az ügyben tanúsított viselkedése miatt. John Mulligan az ír-román parlament baráti csoportjának elnöke emberi jogi szempontból az országot Törökországhoz hasonlította, kegyetlennek nevezte a román népet, és bírálta a "kis árvák életét megkeserítő bürokratikus rendszert".