Alajos, Leila
20 °C
36 °C

Városokat sodort el a sártenger a Fülöp-szigeteken

2003.12.21. 14:03
Már kétszázra becsülik a Fülöp-szigeteken történt földcsuszamlásokban meghalt, illetve eltűnt emberek számát.
Tekintse meg a képeket.
Vasárnap a helyi polgári védelem illetékesei azt közölték, hogy a szigetország középső részén fekvő Leyte szigeten, valamint a délebbre fekvő Mindanao szigetén a legsúlyosabb a helyzet. A napok óta tartó heves esőzések és trópusi viharok nyomán megmozdult föld sártengerré változott, házakat temetett el, utakat, hidakat rongált meg.

A halottak száma vasárnapra az egész ország területén elérte a hetvenhetet, emellett 123 embert nyilvánítottak eltűnté. Ha a sáros föld temette el őket, alig van esély megmentésükre. A mentési munkálatokat nehezítik a folytatódó esőzések, viharok. A katasztrófa által sújtott területek nagyon nehezen megközelíthetők, hiányoznak a mentéshez szükséges eszközök, anyagok.

A mentésbe bekapcsolódott a hadsereg is, a védelmi miniszter parancsára 700 katonát vezényeltek Leyte szigetére.

Sártenger sodorta el a házakat

A Manilától több mint 500 kilométerre délre, az ország középső részén fekvő Leyte sziget kormányzója, Rosete Lerías szombaton elmondta, hogy a sok év óta nem látott mértékű esőzések után a hét végére különösen súlyossá vált a helyzet, a sártenger házakat, hidakat és utakat rongált meg, helyenként egész falvak lakhatatlanná váltak. A sziget egy részén az áramellátás is megszakadt. A kormányzó vasárnapi sajtótájékoztatóján már 102 halálos áldozatról számolt be.

Az érintett térség vezetése rendkívüli segítségért folyamodott a kormányhoz, mivel orvosságra, élelmiszerre és ruhákra egyaránt szükség van. Számos családot szükségszálláson helyeztek el, és megkezdték az eltűnt emberek felkutatását.