Valér
2 °C
8 °C

Saron kinyitotta a szemét

2006.01.16. 11:30
Meg nem erősített hírek szerint kinyitotta szemét Ariel Saron. A tizenkét napja kómában fekvő izraeli kormányfő a szemtanúk szerint látszólag felismerte környezetét. Szakértők mégis inkább a súlyos agykárosodást valószínűsítik.

Agyvérzése óta először, hétfőn kinyitotta a szemét Ariel Saron izraeli miniszterelnök, jelentette a hadsereg rádiója, a kormányfőhöz közel álló, de meg nem nevezett tisztségviselőkre hivatkozva. A nyilatkozók szerint egyes jelek arra utalnak, hogy Saron felismerte az ágya körül lévőket, de további részleteket nem közöltek.

A kormányfő tanácsadói egyelőre nem tudták megerősíteni a hírt.

Saronon vasárnap gégemetszést végeztek, hogy megkönnyítsék lekapcsolását a lélegeztetőgépről. A műtétre azért volt szükség, mert az orvosok attól tartottak, hogy az a műanyag cső, amely a miniszterelnököt a lélegeztető géphez kötötte, károsodásokat okoz, ha túl sokáig a torokban hagyják.

Az izraeli kormányfőt újabb CT-vizsgálatnak vetették alá, amelynek eredményeit egyelőre nem ismertették. Kívülálló szakértők szerint a gégemetszés és Saron tartós kómás állapota együtt arra utal, hogy agykárosodása jelentős.

A Jediót Ahronót vasárnap megírta, hogy Saront a sebészeti beavatkozás előtt ismét elaltatták. Szombaton este már leállították az altató-adagolást, hogy kihozzák a mesterségesen előidézett kómából, de a miniszterelnök ezután sem ébredt fel.

Ariel Saron január 4-én kapott súlyos agyvérzést, azóta többször is megműtötték.