Ártatlannak vallja magát a Bush elleni merénylet kitervelője

2005.09.15. 10:50
Bush elnök megölésére szőtt összeesküvéssel és repülőgépek tervezett elrablásával vádolnak egy amerikai muzulmánt. Ahmed Abu Alit Szaúd-Arábiában fogták el, ahol állítólag már beismerte bűnösségét. Amerikai tárgyalása előtt mindenben ártatlannak vallotta magát.

Minden vádpontban ártatlannak vallotta magát a George W. Bush elleni merénylet előkészítésével vádolt, a bíróságra "fogoly" feliratú zöld mackóruhában érkező Ahmed Abu Ali, jelentette a Reuters. Az amerikai állampolgárságú férfit 2003-ban, Rijádban fogták el a szaúdi hatóságok. Alit húsz hónapig tartották őrizetben Szaúd-Arábiában, mielőtt kiadták volna az Egyesült Államoknak.

Ali tárgyalása október 24-én kezdődik a Washington melletti Alexandria körzeti bíróságán. A férfi ellen kilenc vádpontot hozott fel az esküdtszék. Az ügyészek hat vádpontot javasoltak, véleményük szerint Ali anyagilag támogatta az al-Kaidát és egyéb módokon is segítette a terroristákat. Az FBI nyomozói szerint a férfi gépeltérítéseket tervezett az Egyesült Államokban, írja a Reuters.

Az eredeti vádirat egyik pontjában szerepelt a Bush elnök meggyilkolására szőtt összeesküvés is, ezt az esküdtszék külön vádponttá alakította. Az esküdtek szerint Ali két tervet is kiötlött Bush megölésére. Az egyik szerint az elnököt több mesterlövész próbálta volna lelőni, a másik terv öngyilkos merénylettel számolt. Ali a vádak szerint vállalkozott volna a merényletre.

Ashraf Nubani, Ali ügyvédje szerint védence valamennyi vádpontban ártatlannak vallotta magát. A Reutersnek nyilatkozó FBI-os források szerint Ali Szaúd-Arábiában bűnösnek vallotta magát.

Nubani szerint védencét a szaúdi hatóságok kínzásokkal bírták rá a beismerésre, ezért az ott beszerzett bizonyítékok elvetését kérte. Az ügyészek szerint azonban nincs nyoma annak, hogy Alit megkínozták volna, a férfi maga sem tett panaszt a szaúdi hatóságokra, amikor amerikai diplomaták látogatták meg szaúdi börtönében.  • Tippek
  • Lakáshitel