Judit
3 °C
7 °C

Globalizációellenes tüntetések az Ázsia-Európa csúcstalálkozón

2000.10.20. 17:15
Huszonöt európai és ázsiai állam- és kormányfő találkozik a pénteken kezdődő III. Ázsia-Európa csúcstalálkozón Szöulban. A találkozó fő témája Észak-Korea. Harmincezer rendőrt mozgósítottak a csúcs biztosítására, akik több helyen összecsaptak a globalizációellenes tüntetőkkel.
A rohamrendőrséget kellett bevetni a tüntetők ellen
A rohamrendőrséget kellett bevetni a pénteken Szöulban gyülekező, botokkal felszerelkezett és antikapitalista jelszavakat harsogó globalizációellenes tüntetők ellen. A tüntetők a III. Ázsia-Európa (ASEM) csúcstalálkozó alkalmából zúdultak a dél-koreai fővárosra. Az Associated Press jelentése szerint több mint négyszáz tüntető vívott utcait harcokat körülbelül ezer rendőrrel. Legalább három tüntetőt kórházba kellett szállítani - tudósít az AP.

A dél-koreai rendőrség egységei már csütörtökön megtették az előkészületeket a csúcsértekezlet biztosítására. Az állig felfegyverzett több ezer rohamrendőr körülzárta Szöul ultramodern konferencia- és kiállításközpontját, amelynek két szállodájában lakik majd a tanácskozáson részt vevő 25 európai és ázsiai állam- és kormányfő, és elfoglalták helyüket már a konferenciatermeknél is. Csaknem harmincezer rendőrt, az egész ország állományának egyötödét mozgósították az ASEM miatt.

Ellencsúcsot szerveznek

A találkozóval párhuzamosan a globalizációt ellenző erők megrendezik az ASEM 2000 Népek Fóruma nevű konferenciát. Ennek szervezői leszögezték: nem akarnak olyan erőszakos akciókat, mint amilyenek Seattle-ben a Kereskedelmi Világszervezet vagy Prágában a Világbank és az IMF tanácskozását próbálták megzavarni. A dél-koreai szakszervezetek viszont nagyszabású tüntetésre készülnek pénteken. A megmozdulásra legalább 20 ezer embert várnak.

Észak-Korea a csúcs központi témája

Nagy-Britannia, Franciaország, Belgium és Németország a csúcstalálkozót megelőzően, illetve az alatt bejelentették, hogy felveszik a diplomáciai kapcsolatot Észak-Koreával. Robin Cook brit külügyminiszter ugyanakkor hozzátette, ez nem jelenti azt, hogy elfogadják a kommunista állam emberi jogokat megsértő politikáját. Az Egyesült Államok kapcsolata is enyhül Észak-Koreával: Madeleine Albright amerikai külügyminiszter vasárnap Phenjangba repül, ahol találkozik Kim Dzsong Il elnökkel.

Jacques Chirac, akinek országa jelenleg az EU soros elnöki tisztét betölti, csütörtökön csodálatát fejezte ki friss béke Nobel-díjas kollégája iránt "jövőbe látásáért" és "a megbékélés iránti forró vágyért". Chirac reményét fejezte ki, hogy az Európai Unió a jövőben fokozhatja a politikai párbeszédet és az együttműködést Phenjannal a bizalomerősítő intézkedések és a piacgazdaság terén, majd azt követően az ember jogok ügyében, valamint az atomfegyverek terjedésének megállítása kérdésében.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?