Erzsébet
1 °C
4 °C

Aszo Taro lesz a japán miniszterelnök

2008.09.22. 10:52
A kormányzó Liberális Demokrata Párt (LDP) a hétvégén Aszo Tarót választotta elnökéül: minden bizonnyal ő lesz a pár hete lemondott Fukuda Jaszuo utóda a miniszterelnöki székben.

Szókimondó, karizmatikus, katolikus, és bevallottan rajong a mangapornóért. A japánoknak hamarosan új kormányfője lesz a korábbi külügyminiszter, Aszo Taro személyében, miután a szigetországot ötven éve kormányzó LDP a hétvégén őt választotta elnökéül, amiből szinte automatikusan következik a kormányfői poszt betöltése.

Az LDP vezetéséért folyó, korábban kiélezettnek ígérkező versenyt Aszo végül meggyőző fölénnyel, az 527-ből 351 szavazatot megszerezve nyerte. A második Kaoru Joszano pénzügyminiszter lett. Juriko Koike korábbi védelmi miniszter, aki az első női miniszterelnök lehetett volna, csak 46 szavazattot szerzett.

A japán parlament alsóháza szerdán szavaz az új kormányfőről. A várakozások szerint ugyanakkor Aszo hamarosan előrehozott választáson kér támogatást a választóktól a kormányzáshoz. A mind fenyegetőbb gazdasági recesszió elkerüléséhez ugyanis határozott kormányzati lépések szükségesek, amiket nehéz lenne új választás nélkül elfogadtatni.

Aszo - különösen vidéken - többet közpénzt fordítana a gazdaság élénkítésére, és határozottabb külpolitikát folytatna. Az LDP-nek jól jönne egy népszerű kormányfő, mert az ellenzéki Demokrata Párt évek óta tör előre, és már uralja a parlament felsőházát: ha Aszo se válik be, hamarosan bekövetkezhet a korábban elképzelhetetlen, és az LDP ellenzékbe szorul.

Több elemző ugyanakkor az új gazdaságpolitika veszélyeire figyelmeztet. A gyakorlatban ugyanis a meglóduló közkiadások azt jelenthetik, hogy az LDP nem a gazdaság versenyképességét javítaná, hanem drága állami nagyberuházásokkal teremtene munkahelyeket, ahogy azt a 60-as, 70-es években tette.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?