Sámuel, Hajna
18 °C
32 °C

Aszo Taro lesz a japán miniszterelnök

2008.09.22. 10:52
A kormányzó Liberális Demokrata Párt (LDP) a hétvégén Aszo Tarót választotta elnökéül: minden bizonnyal ő lesz a pár hete lemondott Fukuda Jaszuo utóda a miniszterelnöki székben.

Szókimondó, karizmatikus, katolikus, és bevallottan rajong a mangapornóért. A japánoknak hamarosan új kormányfője lesz a korábbi külügyminiszter, Aszo Taro személyében, miután a szigetországot ötven éve kormányzó LDP a hétvégén őt választotta elnökéül, amiből szinte automatikusan következik a kormányfői poszt betöltése.

Az LDP vezetéséért folyó, korábban kiélezettnek ígérkező versenyt Aszo végül meggyőző fölénnyel, az 527-ből 351 szavazatot megszerezve nyerte. A második Kaoru Joszano pénzügyminiszter lett. Juriko Koike korábbi védelmi miniszter, aki az első női miniszterelnök lehetett volna, csak 46 szavazattot szerzett.

A japán parlament alsóháza szerdán szavaz az új kormányfőről. A várakozások szerint ugyanakkor Aszo hamarosan előrehozott választáson kér támogatást a választóktól a kormányzáshoz. A mind fenyegetőbb gazdasági recesszió elkerüléséhez ugyanis határozott kormányzati lépések szükségesek, amiket nehéz lenne új választás nélkül elfogadtatni.

Aszo - különösen vidéken - többet közpénzt fordítana a gazdaság élénkítésére, és határozottabb külpolitikát folytatna. Az LDP-nek jól jönne egy népszerű kormányfő, mert az ellenzéki Demokrata Párt évek óta tör előre, és már uralja a parlament felsőházát: ha Aszo se válik be, hamarosan bekövetkezhet a korábban elképzelhetetlen, és az LDP ellenzékbe szorul.

Több elemző ugyanakkor az új gazdaságpolitika veszélyeire figyelmeztet. A gyakorlatban ugyanis a meglóduló közkiadások azt jelenthetik, hogy az LDP nem a gazdaság versenyképességét javítaná, hanem drága állami nagyberuházásokkal teremtene munkahelyeket, ahogy azt a 60-as, 70-es években tette.