Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Hat éve eltűnt kaliforniai fenyegette terrorral Amerikát

2004.11.10. 14:37
Egy huszonhat éves, hat éve Pakisztánban élő kaliforniai férfi fenyegette vérfürdővel az Egyesült Államokat az elnökválasztás előtt. A férfit pszichedelikus hipizenész apja is azonosította.
Nem minden kétséget kizáróan, de azonosították az amerikai titkosszolgálatok az al-Kaida az amerikai elnökválasztás előtt kiadott fenyegető üzenetét jegyző "Aszám, az amerikait". A hanganyag elemzése alapján arra a következtetésre jutottak, hogy az amerikai utcákat vérfürdőbe borítani akaró férfi Adam Gadahn kaliforniai lakos.

Áttért az iszlámra

A férfi hat évvel ezelőtt tűnt el az országból, feltehetően Pakisztánba távozott. Az amerikai hatóságok ugyan nem teljesen biztosak feltételezésük helyességében, de Gadahn szülei megerősítették véleményüket, jelentette a Reuters.

A most huszonhatéves Gadahn tizenhét évesen tért át az iszlám hitre. Az ABC értesülései szerint egy Orange megyei, Los Angeles közeli mecsetbe járt. A férfi hangját a mecset imámja is azonosította az ABC kérésére.

Pszichedelikus gyerekkor

Gadahn neve már májusban is felmerült, az FBI akkori tájékoztatása szerint a férfi egyike annak a hét amerikai polgárnak, akiket a terrorista fenyegetésekkel kapcsolatban keresnek. Robert Mueller FBI-igazgató akkori nyilatkozata szerint Gadahn Abu Zubajda al-Kaida vezér társa.

Gadahn szülei utoljára pár hónappal a szeptember 11-i terrortámadások után hallottak fiukról. A férfi egy karacsi telefonfülkéből jelentkezett szüleinél. A terroristává lett fiú gyermekkora egészét Kaliforniában töltötte a hatvanas években pszichedelikus hipizenekart vezető édesapjával.