Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Szíriába menekült idősebb Bush merénylője

2003.04.16. 10:35
"Nyilván" az iraki rezsim bukása miatt Tunéziából Szíriába menekült az idősebb George Bush elleni iraki merénylet irányítója. Egyelőre nem tudni, hogy Damaszkusz menedékjogot adott-e a kémfőnöknek. Amerika 1993-ban büntetésből huszonnyolc rakétát lőtt ki a bagdadi kémközpontra.
Szíriában van az idősebb George Bush elleni iraki merényletkísérlet irányítója - közölte egy neve elhallgatását kérő amerikai tisztviselő több hírügynökséggel is. Faruk Hidzsazi, az iraki titkosszolgálat külföldi műveleteit az 1993-as kuvaiti merényletkísérlet idején irányító igazgatója állítása szerint kedden érkezett Damaszkuszba Tunéziából.

Nyilván a rezsim bukása miatt menekül

A menetrendszerű járattal érkező kémfőnök az amerikaiak feltételezése szerint "nyilván" az iraki rendszer bukása miatt menekült Szíriába. Egyelőre nem tudni, hogy Damaszkusz menekültstátuszt adott-e Hidzsazinak.

Idősebb George Bush 1993 áprilisában látogatott Kuvaitba. A kuvaiti és az amerikai hatóságok 11 nappal a látogatás után bejelentették, hogy lelepleztek egy ügynökhálózatot, melynek tagjai meg akarták gyilkolni őt.

Pokolgép, öngyilkos merénylő

A merénylők háromféle pokolgépes merénylet tervét is elkészítették, amelyek közül kettőben gépkocsiba rejtett pokolgépet robbantottak volna föl Bush közelében, egy forgalmas kuvaiti utcán, a harmadik tervben pedig öngyilkos merénylő ölte volna meg Busht.

Az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) és a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) az ügynökhálózat több tagjának kuvaiti letartóztatása és a megtalált pokolgépek vizsgálata alapján arra a következtetésre jutott, hogy a robbanószerek iraki eredetűek, és a merényletterv mögött az iraki titkosszolgálat állt.

Clinton bosszút állt

Clinton elnök a merényletkísérlet megtorlásául 1993 júniusában utasította az amerikai tengerészgyalogságot az iraki titkosszolgálat bagdadi központja elleni támadásra. Az amerikaiak 23 robotrepülőgépet lőttek ki a központra.

Az AFP jelentése szerint a merényletterv két legfőbb iraki vádlottja elismerte, hogy kapcsolatban állt a bagdadi titkosszolgálattal, majd később, a per folytatásakor azt is bevallották, hogy valóban Bush megölésével bízták meg őket.