16:00, November 30.
Ausztrália 0
Dánia 0
al-Dzsanúb Stadion D csoport
16:00, November 30.
Tunézia 0
Franciaország 0
Education City Stadion D csoport
20:00, November 30.
Lengyelország 0
Argentína 0
974 Stadion C csoport
20:00, November 30.
Szaúd-Arábia 0
Mexikó 0

Meghalt Hafez al-Asszad szíriai elnök

2000.06.10. 18:06
Az elnököt valószínűleg szombaton délelőtt érte a halál Damaszkuszban - bár a szíriai kormány nem adott még ki hivatalos közleményt. Az elnök 1971 óta volt hatalmon, utóda valószínüleg fia, Bashar lesz.
Az elnököt valószínűleg szombaton délelőtt érte a halál Damaszkuszban - bár a szíriai kormány nem adott még ki hivatalos közleményt. Egyelőre a halál oka sem ismeretes, annyit tudni, hogy az elnök szívbeteg és cukorbeteg volt.

Asszad elnök 1971-ben vértelen puccsal került hatalomra, politikai ellenfeleit börtönbe záratta, de vezetése alatt Szíria helyi hatalommá vált.

Izrael esküdt ellenségeként a legutóbbi időkig nem volt hajlandó béketárgyalásokon részt venni. A Szovjetunió szétesése után a nyugathoz próbált közeledni, és támogatta a szövetséges erőket az Kuvait felszabadításakor. Halála a közel-keleti békefolyamat kritikus pillanatában következett be.

A hatalmon lévő Baath-párt június közepén tartja konferenciáját, ahol Asszad 38 éves fiát, Bashart a tervek szerint a párt vezetésébe választanák. Sokak szerint a közeljövőben alelnökké is kinevezték volna, de most feltehetően apját követi majd az elnöki székben.

Az elnök rossz egészségügyi állapota miatt az utóbbi években csak ritkán jelent meg a nyilvánosság előtt - utoljára márciusban, mikor Genfben Clinton amerikai elnökkel találkozott.

A hír megdöbbentette az éppen ülésező parlament tagjait, sok képviselő sírva fakadt a bejelentés hallatán. Ugyanígy reagált az állami televízió bemondója, mikor be kellett olvasnia az elnök halálhírét.  • Tippek
  • Bankszámla