Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Szabadon engedték az elrabolt főpapot

2005.01.18. 13:06
Egy nap után visszanyerte szabadságát Baszil Georgesz Kaszmusza érsek. A szír egyház vezetőjét az iraki Moszulban rabolták el, szabadulásáért kétszázezer dollárt követeltek. Végül ingyen engedték szabadon az ókorban alakult egyház vezetőjét.

Kiszabadult elrablói fogságából a szír katolikus egyház vezetője, Baszil Georgesz Kaszmusza érsek, jelentette be a Vatikán. A hatvanhat éves egyházfőt, a római katolikus egyházhoz tartozó ősi egyház vezetőjét hétfőn rabolták el ismeretlen fegyveresek az iraki Moszulban.

Váltságdíj nélkül

A főpap szabadulásáért az emberrablók eredetileg kétszázezer dollárt követeltek, a Vatikán közlése szerint végül mégis ingyen és bántódás nélkül engedték el, jelentette az AP. Az egyház hivatalos bejelentését megelőzően Kaszmusza egyik munkatársa már bejelentette a főpap szabadulását. "Már úton van hazafelé", idézte Potrisz Mosit az AFP.

Kaszmuszát egy neve elhallgatását kérő egyházi forrás szerint hétfőn, a moszuli al-Bisara templom előtt rángatták autójukba fegyveresek. Az emberrablók céljai ismeretlenek maradtak, az AP szerint azonban a pár tízezres iraki keresztény kisebbséget számtalan alkalommal zaklatták már a múltban. A huszonhatmilliós ország lakosságának mindössze három százaléka keresztény, nagy részük kurd, illetve asszír, elenyésző a római katolikusok száma. A szír egyház azonban elismeri Róma fenségét.

Szeretett vezető

Ezért is volt, hogy az egyház vezetőjének elrablását II. János Pál is terrorcselekménynek minősítette hétfőn, kedden pedig a főpap szabadon bocsátásáért imádkozott volna. "Imája most hálaszavakra módosult", jelentette be Joaquin Navarro-Valls, az egyházfő szóvivője.

Navarro-Valls szerint egyháza a Kaszmusza elleni támadást nem értékeli a kereszténység elleni akcióként. Az, mint mondta, sokkal inkább az Irakban uralkodó erőszak következménye. Kamuszát nagyon szeretik a közösségben, tette hozzá Navarro-Valls.