Alfréd
-2 °C
2 °C

Legszentebb ünnepükön támadtak síitákra

2006.02.09. 08:49
Legalább 22-en életüket vesztették a legnagyobb síita ünnepen Pakisztánban. A kisebbségben lévő síiták a merényletre válaszul autókat gyújtogattak és összecsaptak a rendőrökkel. A városban, ahol a merénylet történt, teljes a káosz.

Merényletet követtek el a legszentebb síita ünnepre, az asurára összegyűlt hívők között a többségében szunniták lakta Pakisztánban. A támadásban legalább 22-en meghaltak és rengetegen megsebesültek. Az ünneplőkre egyes jelentések szerint golyózáport is zúdítottak, írja a BBC.

A BBC tudósítója szerint a halottak száma jelentősen növekedhet, annyian sérültek meg a támadásban. A rendőrség először úgy gondolta, távirányítású bomba robbant, az újabb jelek azonban öngyilkos merényletre utalnak.

Zavargások, kijárási tilalom

A támadást Hanguban, az Afganisztánnal határos, az al-Kaida fő bázisának tartott Észak-Nyugati Határvidék egyik nagyvárosában követték el. A merénylet után a síiták összecsaptak a rendőrökkel és boltokat gyújtottak fel, jelentette az AP.

"Nagyon súlyos itt a helyzet" - nyilatkozta Ajub Kán hangui rendőrfőnök az AP-nek. Mint mondta, a városban elszabadult a pokol, összecsapások alakultak ki. "A rendőrség megpróbálja ellenőrzése alá vonni a helyzetet, de az eslő számú feladatunk most a sérültek elszállítása. De a zarándokok nem csak a rendőröket, a mentősöket is megtámadják" - mondta.

A hatóságok kijárási tilalmat rendeltek el a városban, melynek betartását a katonaság felügyeli.

A robbantást egy piacon követték el, ahol a mecsetből százával távozó síita hívők gyülekeztek. Gani ur-Reman tartományi vezető szerint a robbanásban a piac hetvan százaléka megsemmisült

A legszentebb ünnepen támadtak

Az asura Mohamed próféta unokájának, Huszein imámnak a halálára emlékezik. Az imám halála egyben az iszlám vallás síita és szunnita ágra történő szakadásának is a napja. Pakisztánban a többségi szunniták asura napján gyakorta követnek el támadásokat a szektás szakadárnak tartott síiták ellen.

Afganisztánban is erőszakos összecsapások alakultak ki az ünneplő síiták és a szunniták között. Herat városában legalább negyvenen megsebesültek. Az összetűzés az iráni határhoz közeli város menekülttáborában tört ki, majd átterjedt az egész településre. Afganisztán lakosságának 80 százaléka szunnita, de az iráni határ közelében egy tömbben közel kétmillió síta él.