Judit
2 °C
7 °C

Antiszemitizmussal vádolnak egy német írót

2002.05.30. 12:46
Antiszemitának minősítette Martin Walser közismert német író legújabb könyvét a konzervatív Frankfurter Allgemeine Zeitung, és megtagadta folytatásokban való közlését. Szakértők szerint az antiszemitizmus az általános választások közeledtével egyre inkább kampánytémává válik.
A tekintélyes konzervatív Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) napilap megtagadta az egyik legismertebb német író, Martin Walser legújabb könyvének publikálását, mivel véleményük szerint a mű tele van antiszemita klisékkel. Frank Schirrmacher, a FAZ kiadó-főszerkesztője a lapban közzétett nyílt levelében gyűlöletírásnak minősítette az "Egy kritikus halála" című művet. A főszerkesztő véleményét a közelgő németországi választások miatt nem lehet pusztán irodalmi civakodásnak tekinteni - véli a BBC.

Antiszemita klisék

A könyv, amely nyáron jelenik meg a Suhrkamp kiadónál egy zsidó irodalomkritikus haláláról szól. Schirrmacher közölte: a lap nem hajlandó egy olyan könyvet közölni, amelyik ott folytatná, ahol a nácik abbahagyták. Lapinformációk szerint Schirrmacher a könyv főszereplőjét a híres német irodalomkritikussal, a lengyel-zsidó származású Marcel Reich-Ranickivel azonosítja. Reich-Ranicki nem óhajtott állást foglalni az ügyben.

Martin Walser

Martin Walser
Az antiszemitizmussal vádolt Martin Walser még 1998-ban nyerte el a német könyvkiadók békedíját. A 75 éves író néhány évvel ezelőtt jelentős felháborodást váltott ki német értelmiségiek körében, amikor egyszer kijelentette, hogy szerinte nem szabad a holokausztot "morális bunkósbotnak" használni, a vészkorszak, a náci bűntettek, a holokauszt témáját le kellene már zárni. Martin Walser közölte, mostani művével nem kívánt holokausztra utalni. Hozzátette, ha tudta volna, hogy könyvét összekapcsolják a zsidóirtással, akkor meg sem írja.

A politikai háttér

A viták középpontjába került író alig pár héttel ezelőtt még egy emelvényen állt Gerhard Schröder német kancellárral. Elemzők szerint az antiszemita megnyilvánulások egyre inkább a közelgő német választások egyik témájává válnak.

Óriási nyomás nehezedik a liberális FDP-re, amely a várhatóan a választásokon győztes közép-jobb koalíciós partnere lehet. A párt elnök-helyettesét, Jürgen Möllemannt bocsánatkérésre kényszerítették, miután gyalázkodó hangneművé vált a vita közte és egy magasrangú német zsidó vezető között arról, hogy egyáltalán van-e joga kritizálnia Izraelt. Elemzők szerint Möllemann egyre populistább hangot üt meg. Olaj a tűzre, hogy a szélsőjobboldali Jörg Haider a héten már a másodszor vette védelmébe az FDP politikusát.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?