Tekla
9 °C
20 °C

Antiszemitizmussal vádolnak egy német írót

2002.05.30. 12:46
Antiszemitának minősítette Martin Walser közismert német író legújabb könyvét a konzervatív Frankfurter Allgemeine Zeitung, és megtagadta folytatásokban való közlését. Szakértők szerint az antiszemitizmus az általános választások közeledtével egyre inkább kampánytémává válik.
A tekintélyes konzervatív Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) napilap megtagadta az egyik legismertebb német író, Martin Walser legújabb könyvének publikálását, mivel véleményük szerint a mű tele van antiszemita klisékkel. Frank Schirrmacher, a FAZ kiadó-főszerkesztője a lapban közzétett nyílt levelében gyűlöletírásnak minősítette az "Egy kritikus halála" című művet. A főszerkesztő véleményét a közelgő németországi választások miatt nem lehet pusztán irodalmi civakodásnak tekinteni - véli a BBC.

Antiszemita klisék

A könyv, amely nyáron jelenik meg a Suhrkamp kiadónál egy zsidó irodalomkritikus haláláról szól. Schirrmacher közölte: a lap nem hajlandó egy olyan könyvet közölni, amelyik ott folytatná, ahol a nácik abbahagyták. Lapinformációk szerint Schirrmacher a könyv főszereplőjét a híres német irodalomkritikussal, a lengyel-zsidó származású Marcel Reich-Ranickivel azonosítja. Reich-Ranicki nem óhajtott állást foglalni az ügyben.

Martin Walser

Martin Walser
Az antiszemitizmussal vádolt Martin Walser még 1998-ban nyerte el a német könyvkiadók békedíját. A 75 éves író néhány évvel ezelőtt jelentős felháborodást váltott ki német értelmiségiek körében, amikor egyszer kijelentette, hogy szerinte nem szabad a holokausztot "morális bunkósbotnak" használni, a vészkorszak, a náci bűntettek, a holokauszt témáját le kellene már zárni. Martin Walser közölte, mostani művével nem kívánt holokausztra utalni. Hozzátette, ha tudta volna, hogy könyvét összekapcsolják a zsidóirtással, akkor meg sem írja.

A politikai háttér

A viták középpontjába került író alig pár héttel ezelőtt még egy emelvényen állt Gerhard Schröder német kancellárral. Elemzők szerint az antiszemita megnyilvánulások egyre inkább a közelgő német választások egyik témájává válnak.

Óriási nyomás nehezedik a liberális FDP-re, amely a várhatóan a választásokon győztes közép-jobb koalíciós partnere lehet. A párt elnök-helyettesét, Jürgen Möllemannt bocsánatkérésre kényszerítették, miután gyalázkodó hangneművé vált a vita közte és egy magasrangú német zsidó vezető között arról, hogy egyáltalán van-e joga kritizálnia Izraelt. Elemzők szerint Möllemann egyre populistább hangot üt meg. Olaj a tűzre, hogy a szélsőjobboldali Jörg Haider a héten már a másodszor vette védelmébe az FDP politikusát.