Piroska
-2 °C
5 °C

Sáskajárás halálos áldozatokkal

2003.11.03. 11:08
Szudán középső részein sáskajárás pusztít. A rovarinvázió eddig tizenegy halálos áldozattal követelt, és több mint másfél ezer embert szálítottak kórházba.
A helyi egészségügyi hatóságok szerint a sáskák által kibocsátott bűz okozza a mostanában tapasztalt járványos asztmás megbetegedéseket Szudánban - jelentette a BBC. Az ország középső területeinek ültetvényein sáskajárás pusztít, és a helyi lakosok beszámolói szerint a nagy tömegben vándorló rovarok szaga légzési nehézségeket okoz, asztmás rohamokat vált ki. Eddig tizenegyen halálos áldozata van a sáskajárásnak, és több mint 1600 lakost vittek kórházba.

Sáska feromon

A megbetegedés-hullám példátlan méreteket öltött az ország második legnagyobb városában is: Wad Medaniban a múlt héten több mint félezer beteget ápoltak a kórházakban. Az egészségügyi hatóságok által felállított bizottság szerint egyértelműen a sötétvörös sáskák tömeges megjelenése miatt tört ki az asztmajárvány. A bizottság gyógyszert, oxigént és más gyógyászati felszereléseket juttat a betegeknek, mindemellett figyelemfelhívó kampányba kezdett, kérve a lakosságot, hogy azonnal forduljanak orvoshoz, ha légzési gondjaik támadnak. Egy agrárszakértő szerint a megbetegedéseket a sáskák párzási időszakban kibocsátott feromonja okozza.

Sáska kisokos
A sivatagi sáska normális esetben magányos rovar, azonban ha a klíma megfelelő (például esős évszakot követő közepesen meleg hőmérsékleten) gyorsan szaporodik. Ilyenkor a fiatal, még szárny nélküli egyedek csoportosan vándorolnak élelem után kutatva. A felnőtt, már röpképes egyedek többmilliós létszámú rajokba verődnek, és így csoportosan képesek nagy távolságokat is megtenni táplálékot keresve. Egy-egy ilyen raj percek alatt képes egy teljes ültetvény elfogyasztására. Az ENSZ szerint egy "teljesen kialakult" sáskajárás a Föld népességének egytizedét is megfoszthatja élelmiszerkészletétől. Nagy sáskajárás legutóbb 1987 és 1989 között pusztított, Nyugat-Szudántól egészen Indiáig letarolva a termőföldeket.

Sáskahad

Sáskajárásról érkeztek hírek több afrikai országból is. Észak-Afrika termőterületeit sáskajárás sújtja - áll az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) jelentésében. Fertőzött területekről érkeztek hírek Szudánon kívül Mauritániából és Nigériaból is, megfigyelők attól tartanak, hogy a sáskahad letarolja a kontinens egész északi részét. A FAO riasztotta az érintett kormányokat, és a nemzetközi segélyszervezeteket. "Hetek kérdése, és a helyzet kritikussá válhat. Fokoznunk kell a megfigyelői aktivitást, és fel kell készülni a széleskörű beavatkozásra" - írja a jelentés.

Csoportokba gyűlnek

Öt megfigyelői csoport tevékenykedik a Északnyugat-Mauritániában, ebből csupán kettő van felszerelve rovartirtó eszközökkel, valamint öt repülőgép áll készenlétben Északkelet-Szudánban, ahol rovarirtó szer permetezésével próbálják megfékezni a sáskajárást. Nigéria északi területein négyzetméterenként húsz egyednyi "sáskasűrűségről" számoltak be a megfigyelők. "Sebesen növekszik a sáskák száma. Kezdenek csoportokba gyűlni, ami egy nagy sáskajárás közelgő kitörésének jele. Ha nem javul a helyzet, a fertőzés átterjedhet Mauritániából Marokkóra, Szudánból a Vörös tenger és Mali felé, Nigériából Dél-Algériára" - nyilatkoztak az ENSZ szakértői.