Salamon
12 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Fejkendőben nem állhat bíróság elé

2008.03.03. 17:26
Kiküldte a bíró a teremből az egyik vádlottat a saját tárgyalásán, mert a nő nem volt hajlandó levenni az arcát teljesen eltakaró kendőt.

A terrorizmussal vádolt házaspár pere hétfőn kezdődött Ausztriában, különleges biztonsági intézkedések mellett. A 21 éves Mona S. és 22 esztendős férje, Mohamed M. éppen egy évvel ezelőtt olyan fotókat és videókat tett fel az internetre, amelyekben Ausztriában és Németországban végrehajtandó robbantásos merényletekre és más terrorakciókra ösztönöztek embereket.

Az arab származású házaspár az idén nyáron Ausztria és Svájc által közösen rendezendő futball Európa-bajnokságot ajánlotta az akciók végrehajtásához a legmegfelelőbb időpontként.

Az osztrák rendőrség szeptemberben vette őket őrizetbe. A nyomozás során úgy találták, hogy a páros egy olyan terrorcsoport tagja, amely kapcsolatban áll az Al-Kaida nemzetközi terrorhálózattal. A két fiatal minden vádat tagad.

A tárgyalás hétfői kezdetekor Mona nem volt hajlandó levetni az egész arcát beburkoló kendőt, ezért a bíró kivezettette a teremből, mondván: "Ahhoz, hogy a bíróság hihessen valakinek, látnia kell az egész arcát".

A perben ítélet legkorábban szerdán várható. Ha bebizonyosodik, hogy a pár valóban tagja a Globális Iszlám Média Front nevű szervezetnek és ők tették fel az internetre a terrorizmusra buzdító képeket, akkor 1-től 10 évig terjedő börtönre számíthatnak.