Zita, Mariann
8 °C
21 °C

Szaddám Huszeint átadják az iraki kormánynak

2004.06.15. 06:58
Szaddám Huszein volt iraki diktátort két héten belül átadják az új iraki kormánynak - közölte Ijád Allávi iraki kormányfő az al-Dzsazíra katari hírtelevízióban.
"Szaddámot és a többieket átadják az irakiaknak, a kormánynak" - közölte hétfőn a kormányfő. Hozzátette: A perek "a lehető legkorábban" megkezdődnek.

"Minden foglyot kivétel nélkül átadnak az iraki hatóságnak. Az átadásra következő két héten belül sor kerül" - jelentette ki Ijád Allávi.

Az amerikai csapatok decemberben fogták el Szaddám Huszeint szülővárosától, Tikríttől nem messze, azóta ismeretlen helyen tartják fogva hadifogolyként.

Az Egyesült Államok beleegyezett, hogy átadja a megbuktatott diktátort és a többi fogságban tartott volt iraki vezetőt az iraki hatóságoknak a bírósági eljárás lefolytatása céljából, mihelyt a szuverén kormány létrehozza az igazságos eljárás lefolytatására alkalmas törvényszéket.

A törvényszék még az év végéig vádat kíván emelni Szaddám néhány szövetségese ellen - közölte a múlt héten Szálem Csalabi, a törvényszék egyik főszervezője. Reményét fejezte ki, hogy a diktátor egykori segítőtársai vallomást tesznek majd ellene a bűnvádi eljárás során, amely várhatóan hónapokig elhúzódik majd.