Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Alvállakozók lehetnek a magyar cégek Irakban

2003.04.17. 13:26
Kovács László külügyminiszter szerint azok is örülnek a bővítésnek, akik a közeljövőben nem remélhetik a csatlakozást. Az ENSZ-nek szerepet kell kapnia Irakban - nyilatkozta Kovács László külügyminiszter Athénban csütörtök koradélután. Magyarország szeretné, ha nem okozna sokkot a vízumkényszer a vajdasági és a kárpataljai magyarok esetében.
Ath0énban csütörtökön zajlik az Európa Konferencia, melyen az európai államok vezetői, köztük Medgyessy Péter magyar miniszterelnök es Kovács László külügyminiszter mellett részt vesz Kofi Annan ENSZ főtitkár is.

Nem érdekünk az új vasfüggöny

Kovács László külügyminiszter Athénban elmondta, hogy azok az országok is, így Norvégia, Oroszorszag vagy Ukrajna, örömmel vették a bővítési folyamat kiteljesedését, amelyek sem most, sem a közeljövőben nem érintettek.

"Nem érdekünk, hogy új vasfüggöny jöjjön létre a kontinensen" - mondta Kovács, aki az Index kérdésére elmondta: szeretné, ha Szerbia-Montenegró és Ukrajna állampolgárai esetében november 1-től bevezetendő vízumkényszer minél kevesebb megrázkodtatást okozna mind kulturálisan, mind anyagilag. A tárgyalásoknak ebben a szakaszában konkrétumokról, így a vízum várható költségeiről még nem tudott beszámolni.

Alvállalkozóként szállhatunk be Irak újjáépítésébe

Az Európai Konferencia Irakról is szóló közös nyilatkozatának tervezetéről egyelőre nem tudott nyilatkozni a külügyminiszter. "Magyarország szerint az ENSZ-nek szerepet kell kapnia Irak újjáépítésében" - mondta Kovács László, aki említest tett arról, hogy ebben magyar cégek amerikai vállalatok alvállalkozóiként jöhetnek számításba.

A magyar küldöttség 16 óra 45 perckor érkezik Athenből a ferihegyi repülőtérre, ahol Medgyessy Péter sajtótájékoztatót tart.