Sára, Márió
2 °C
6 °C

Szétverték Athént az anarchisták

2006.05.08. 14:38
Az Európai Szociális Fórumon a hétvégi események miatt hatalmas döbbenet uralkodik, írta az Athénban rendezett antiglobalista workshopról egy olvasónk, aki szétrombolt McDonaldsról, porraloltótól fehér arcú nézelődőkről írt.

A négy éve működő antiglobalista találkozó mindeddig inkább egy karneválra hasonlított. A fórumot a kezdetek óta tüntetés zárja le, ami az elmúlt években Firenzében, Párizsban és Londonban egy jó kedvű, május elsejei felvonulásra hasonlított, írta egy olvasónk a görög fővárosból. (A tudósító annyiban téved, hogy Párizsban a helyi anarchisták szintén erős pusztítást végeztek a belvárosban, és legfőképpen a francia kommunisták szenvedték hogy a százezres felvonuláson éppen mögöttük masírozott a feketébe öltözött csoport).

Utcai háború

Az idén, Athénban nem sikerült elkerülni az utcai háborút. A tüntetési menet végén helyi anarchisták a főtéren álló McDonald’s éttermet megtámadták, ami hajszát indított el az Akropolisz lábánál.

Reményteljes kezdet?
Az Európai Szociális Fórum négy éve kelt életre azzal a céllal, hogy a Porto Alegrei Szociális Fórum globalizáció ellenes és zöld törekvéseit meghonosítsák mikro szinten is. Athénban, az Európai Szociális Mozgalmak közgyűlése kétoldalas anyagot fogadott el, amelynek egyetlen konkrétuma, hogy jövőre januárban tarták a legközelebbi gyűlésüket. Nem értenek egyet az iraki, az iráni, a palesztin helyzet rendezésével. Mozgósítanak, hogy "Irakból teljesen kivonják a megszálló csapatokat, fellépünk az Iránnal szembeni háborús fenyegetéssel, Palesztina megszállásával, a közszolgáltatások leépítésével szemben, a bevándorlók, a menekültek és a kisebbségek jogainak érvényesítéséért. És küzdenek tovább.
A rendezvényen 80 magyar vett részt, akik az elmúlt napokban még viccesen emlegették, hogy a görög rendőrök nagyon brutálisak. Az is kiderült, hogy néhány évvel ezelőtt az országban még verték a kommunistákat.

A tüntetés az Omonia térről indult, és békésen haladt egészen a Parlamentig. "Néhány magyarral együtt hamarabb otthagytuk a tüntetést, hogy még a naplemente előtt meg tudjuk nézni a Plaka bolhapiacát" - írta olvasónk.

Álarcosok mindenhol

"Az utcán nézelődve hangzavarra lettünk figyelmesek. Hátrafordulva azt vettük észre, hogy feketeruhás állarcos emberek futnak felénk. Szerencsénkre be tudtunk húzódni az egyik mellékutcába. Amikor a tömeg közelebb ért, kiderült, hogy ők menekülő aktivisták, akik futás közben összetörtek mindent, amit útjukba akadt" - áll a beszámolóban.


Fotó, szöveg: Silye Zoltán

Az egyik magyar fiú egyből felemelte a fényképezőgépét, amit majdnem kirúgott az egyik maszkos a kezéből. A tüntetőket körülbelül 40 rohamrendőr üldözte. A rendőrök eltűntek a kanyarban, de mi mozdulni sem bírtunk az ijedtségtől. Elindultunk vissza a villamos felé és azt tapasztaltuk, hogy az emberek megdöbbenve állnak egy helyben, és nézik a buszokkal a helyszínre szállított rendőröket.

"A piactér után rákanyarodtunk Athén vásárló utcájára, ahol szinte háborús helyzet uralkodott: egy bank épülete füstölt, a luxus butikok kirakatai sorra pedig kövekkel voltak betörve. Az egyiket egy kis székkel törték be, míg a másikból egy fagerenda ált ki. Mikor már meg tudtunk mozdulni, az utcán némán végigsétálva jutottunk el a parlamenttel szemközt álló McDonalds épületéhez. Ezt szinte porig rombolták az aktivisták, és amíg lefényképeztük a kidöntött üvegajtót, valami elkezdte marni a torkunkat".

A nyugati kapitalizmus blabla

Későbbi kérdésemre egy spanyol kommunista elmondta, hogy radikális anarchisták kezdtek el rombolni, mindent, ami a nyugati kapitalizmus jelképe. A rendőrök válaszul könnygáz gránátokat dobtak közéjük, amiből a békés tüntetők is kaptak rendesen. A rendőrök még megpróbálták oszlatni a tömeget a ruhájukra erősített poroltóval is, amitől sok ember arca teljesen fehér volt.

Az eddigi információk szerint minden magyar jól van, ők kijelentették, hogy elhatárolódnak a radikálisok cselekedeteitől. "A fórum helyszínére félve tértünk vissza, de szerencsére itt minden rendben folytatódott. Mintha mi sem történt volna, a színpadokon már hangolnak az esti koncertekre. Ami viszont biztos, hogy az Európai Szociális Fórum életében ezzel egy világ omlott össze."