Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Robbanás Athén központjában

2005.12.12. 06:32
Ötven méteres körzetben szóródtak szét az üvegszilánkok Athén főterén, a Syntagmán hajnalban, egy robbanást követően. Feltehetően merénylet történt, egy újság bombafenyegetést kapott fél órával a robbanás előtt.

Nagy robbanás rázta meg hétfőre virradóra Athén központját. A BBC jelentése szerint a robbanás a főtér, a Syntagma postahivatala előtt történt.

Az első jelentések szerint a robbanásban senki sem sérült meg. A rendőrség közlése szerint tíz gázpalackból álló, kezdetleges pokolgép robbant a postahivatal előtt. A detonáció miatt tűz keletkezett egy közeli lakásban és több gépkocsi is kigyulladt.

A görög közszolgálati televízió értesülései szerint az egyik görög napilap, az Elefterotípia szerkesztősége fél órával a robbanás előtt bombafenyegetést kapott.

A robbanás erejére jellemző, hogy a postaépület üvegszilánkjai ötven méteres körzetben szóródtak szét egy szemtanú szerint.

Görögországban szélsőbaloldali szervezetek követtek el régebben robbantásokat, a millitáns szélsőbaloldalt, a November 17. csoportot azonban az utóbbi időben csaknem egészében felszámolta a rendőrség. A terroristák perének fellebbviteli tárgyalása december 2-án kezdődött. Merényleteket azonban a November 17. csoport felszámolása óta is követtek el, többnyire magányos támadók.