Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Incidensek az athéni béketüntetésen

2006.05.06. 20:20
Athén belvárosában bankokat, üzleteket és rendőrautókat rongáltak meg a békés tüntetést kihasználó, fekete ruhába öltözött, elmaszkírozott randalírozók.
Anarchisták rendbontásai zavarták meg szombaton a globilizációellenes aktivisták Athénban tartott felvonulását, amelynek során az iraki háború és a fenyegető iráni válság ellen emelték fel szavukat.

A rohamrendőrség könnyfakasztó bombák bevetésével próbálta megfékezni az Athén belvárosában bankokat, üzleteket és rendőrautókat megrongáló fiatalokat, akik az Európai Szociális Fórum felhívására összegyűlt mintegy 30 ezer aktivista béketüntetését használták fel arra, hogy szabadjára engedjék indulataikat.

Több alkalommal heves szóváltás alakult ki a békés tüntetők és a fekete ruhába öltözött, elmaszkírozott randalírozók között, amikor az előbbiek kifogásolták a rombolást. Egy rendőr könnyebben megsebesült, tizenöt anarchistát őrizetbe vettek az összetűzések során.

A békemenet élén haladtak a szervezők "A háború, a neoliberalizmus és a rasszizmus ellen!" feliratú hatalmas transzparens alatt. Angol, francia, görög és olasz nyelven skandálták az "Ellen kell állni a globális Guantánamónak", "El a kezekkel Irántól!", "Bush, Blair, CIA, hány gyereket öltetek meg ma?", "Bush és Blair, terroristák" jelszavakat. "Munkát akarunk és nem háborút!" felirat volt olvasható a számtalan transzparens egyikén.

Az incidensektől eleve tartva Athénban az üzletek többségét bezárták a tulajdonosok, miközben a felvonulók az Egyesült Államok és Nagy-Britannia nagykövetsége elé vonultak és rövid időre megálltak. Onnan folytatták útjukat a város egyik fő terére, a Szintagma (Alkotmány) térre, ahol a görög parlament épülete áll.

A IV. Európai Szociális Fórum négynapos nemzetközi találkozója vasárnap ér véget. A globalizációellenes rendezvény miatt több mint nyolcezer rendőrt mozgósítottak a közrend védelmére. A fórum felhívására tartott tüntetésen szakszervezetek és baloldali csoportok képviselői, továbbá mintegy tízezer külföldi aktivista vett részt.