Beáta, Izolda, Lea
-4 °C
4 °C

Athén is megnyitotta munkaerőpiacát előttünk

2006.04.28. 20:56
Minden európai uniós tagállam döntött a kelet-közép-európai tagok munkavállalóival szembeni korlátozások meghosszabbításának kérdésében, Görögország úgy határozott, hogy megszünteti az akadályokat - derül ki az Európai Bizottság péntek este aktualizált összesítéséből. A régi tagállamoknak így már csaknem a fele teljesen megnyitotta a munkaerőpiacát, ám a legmakacsabban a németek és az osztrákok ragaszkodnak a korlátozásokhoz.

Ha egy ország vasárnapig nem értesíti Brüsszelt a hosszabbításról, a korlátok május elsejétől automatikusan megszűnnek - így azonban már csupán néhány olyan tagállam tehet, amely már eddig sem állított akadályt, vagy már végérvényesen bejelentette, hogy keddtől felszámolja azok mindegyikét.

'Korlátlan' lehetőségek Portugáliában, Spanyol-, Görög- és Finnországban is

Az akadályok legfeljebb 2009 áprilisig hosszabbíthatók meg, utána - legfeljebb még két évig - már csak abban az esetben, ha bizonyított, hogy feloldásuk súlyos zavarokat okozna egy-egy ország munkapiacán. Minden tagországnak kizárólagos joga dönteni a hosszabbításról, de az unió "kormánya" és az Európai Parlament határozottan arra biztatta a tagokat, hogy számolják fel a korlátozásokat.

Nagy-Britannia, Írország és Svédország már a csatlakozás óta korlátozás nélkül engedi területére az új tagállamok alkalmazottait, Spanyolország, Portugália, Görögország és Finnország most csatlakozik hozzájuk. Franciaország, Olaszország, Belgium, Dánia és Luxemburg fenntart bizonyos korlátozásokat, de összességében enyhíti az akadályokat.

Németország és Ausztria továbbra sem enged

Németország és Ausztria nem változtat a jelenlegi korlátozásokon. Hollandiában a kormány a jövő év elejétől enyhíteni szeretné a korlátozásokat, de a parlament ellenkezése miatt egyelőre hivatalosan annak fenntartását jelezte, illetve a rendszer felülvizsgálatát még ez év végén.

A bizottság országonkénti bontásban közzétett emlékeztetőjéből kiderül, hogy Ausztria és Németország a munkavállalási engedélyek rendszerét alkalmazza továbbra is, és a határokon átnyúló szolgáltatások terén is fenntartja korlátozásait. Dánia egy parlamenti döntés értelmében valószínűleg három évig fenntartja a teljes idejű állásoknál alkalmazott engedélyrendszerét, de a kvótákat eközben felszámolja, és munkaerőpiacát fokozatosan rugalmasabbá és nyitottabbá teszi.

A belgák, a franciák és az olaszok enyhítenek, de nem korlátlanul

Belgium egyes ágazatokban - például az ápolónők, a tűzoltók, szakmunkások, könyvelők, mérnökök alkalmazásánál - enyhíti az eljárást. Franciaország azt jelezte, hogy fokozatosan feloldja a korlátozásokat, de ennek mikéntjéről még konzultál a szociális partnerekkel. Luxemburg egyelőre a mezőgazdaság és a vendéglátóipar terén enyhíti az eljárást, és már jövőre áttekinti újra a kérdést.

Olaszország fenntartja a restrikciókat, de 170 ezerrel emeli az új EU-tagok munkavállalóinak létszámára vonatkozó kvótát. Hollandiában a kormány a jövő év elejétől enyhíteni szeretné a korlátozásokat, de a parlament ellenkezése miatt egyelőre hivatalosan annak fenntartását jelezte, illetve a rendszer felülvizsgálatát még ez év végén.

A brüsszeli bizottság pénteki sajtótájékoztatóján Vladimír Spidla foglalkoztatási biztos szóvivője, Katharina von Schnurbein elmondta, a testület összességében elégedett a tagországok magatartásával, hiszen még néhány hónapja sem várt volna ennyi fejleményt. Megismételte, hogy a korlátozásokat fenntartó országok is bármikor dönthetnek a feloldásról vagy enyhítésről, ehhez nem szükséges megvárni a három év múlva eljövő újabb határidőt (bár a testületet ez esetben is illik értesíteni).