Sára, Márió
-4 °C
5 °C

Rendőrkordon a görög szerzetesek autonóm köztársaságában

2003.01.31. 06:34
Rendőri beavatkozásig fajult egy konzervatív ortodox szerzetesrend és I. Bartolomaiosz konstantinápolyi pátriárka vitája. Az Áthosz-hegyi szerzeteseket felbőszítette, hogy a pátriárka a békülés jegyében találkozott II. János Pállal. A rendőrség körbe zárta a kolostort, a szerzetesek akár két évig is kitarthatnak.
Görög rendőrök vették körül csütörtökön az Eszfighmenou kolostort azzal a szándékkal, hogy minden egyes onnan kilépő szerzetest őrizetbe vesznek, és kiutasítanak az autonóm szerzetesi köztársaságból. Senkinek sem szabad belépnie a kolostorba. A rendőri fellépés azt követően vált lehetővé, hogy a többi 19 kolostor apátjai beavatkozást kértek a görög államtól - jelentette a dpa.

Találkozott a pápával

Az autonóm szerzetesi köztársaságban az robbantotta ki a válságot, hogy az ortodox egyház feje elrendelte: a fanatikus szerzeteseknek január 28-ig el kell hagyniuk az Áthosz-hegyet. A harcias ultraortodox szerzetesek ugyanis az "ortodoxia elárulásával" vádolják I. Bartolomaiosz pátriárkát és nem ismerik el a fennhatóságát, mert az a békülékenység jeleként találkozott II. János Pál pápával.

I. Bartolomaiosz december 14-én szakadárnak nyilvánította az Eszpighmenou kolostort lakó 117 ultrakonzervatív vakbuzgót. "Szerzetestestvéreim semmiképpen nem hagyják el a hegyet - mondta el a görög tévének Methodiosz, a lázadó kolostor apátja. "Két évre való tartalékaink vannak" - hangoztatta.

Ortodoxia vagy halál

A rebellis szerzetesek ezt megelőzően "ortodoxia vagy halál" feliratú táblákkal tüntettek, és fekete zászlókat lógattak ki a kolostor ablakain. A görög rádió megítélése szerint az athéni kormány és a szerzetesi köztársaság vezetése egyelőre a "lehető legenyhébb megoldás" mellett döntött: a rendőrség nem rohamozza meg a kolostort, hanem mindaddig ostromzár alatt tartja, míg a lázadó szerzetesek fel nem adják.

Az Áthoszi Szerzetesi Köztársaság az égei-tengeri Chalkidiké-félszigeten található. A húsz kolostort és azok birtokait magába foglaló, 336 négyzetkilométernyi autonóm terület Görögország és a konstantinápolyi ökumenikus pátriárka, jelenleg, 1991 óta I. Bartolomaiosz kondomíniuma. Van ugyan saját alkotmánya, kormánya és igazságszolgáltatása, a nemzetközi jognak mégsem alanya, nem köthet például önállóan nemzetközi szerződéseket.