Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Amerikai szakértők mennek az észak-koreai atomerőműbe

2004.01.02. 17:59
Nincs köze az amerikai kormányzatnak ahhoz a delegációhoz, amely óta az észak-koreai fővárostól 90 kilométerre északra fekvő jongbjoni atomerőműbe látogat január első felében. A küldöttségben az amerikai szenátus két politikai tanácsadója mellett helyet kap egy atomszakértő, egy kínai származású atomtudós, valamint az amerikai külügyminisztérium egyik korábbi vezetője.
Az Egyesült Államok kormányának nincs köze ahhoz a szakértői küldöttséghez, amely a tervek szerint felkeresi a jongbjoni atomerőművet Észak-Koreában - jelentette be az amerikai külügyminisztérium pénteken.

A USA kormányának nincs hozzá köze

Pénteken dél-koreai forrásokból vált ismeretessé, hogy Észak-Korea engedélyezi egy amerikai küldöttség számára az ország legfontosabb nukleáris létesítményének megtekintését. Mint a dél-koreai kormány egyik illetékese közölte, az amerikai küldöttségben a szenátus két politikai tanácsadója mellett helyet kap egy atomszakértő, egy, a Stanford egyetemen kutató kínai származású atomtudós, valamint az amerikai külügyminisztérium korábbi vezető beosztású munkatársa.

Az amerikai külügyminisztérium névtelenséget kérő tisztségviselője a jelentésekre reagálva leszögezte: olyan dologról van szó, amelyhez az Egyesült Államok kormányának nincs köze, ez teljesen magánjellegű kezdeményezés. A szöuli külügyminisztérium tisztviselője az amerikai szakértők észak-koreai látogatásáról szóló közlésével részben megerősítette a USA Today című amerikai napilap értesülését. A lap azt írta, hogy a küldöttség január 6. és 10. között jár majd Észak-Koreában.

Két atombombájuk már van?

Észak-Korea vasárnap jelentette be, hogy kész az atomprogramjával kapcsolatos hatoldalú tárgyalások folytatására az év elején, de ennek dátumát nem rögzítették. Kína azt szeretné, ha még a január 22-én kezdődő kínai holdújév előtt felújulnának a tavaly augusztusban megszakadt megbeszélések.

Ha az amerikaiak látogatása megvalósul, ez lesz az első alkalom, hogy Phenjan külföldieket enged az ENSZ fegyverzetellenőreinek tavalyi kitiltása és az atomsorompó-egyezményből való kilépése, valamint atomreaktorainak újraindítása óta az észak-koreai fővárostól 90 kilométerre északra fekvő jongbjoni komplexumba. Az amerikai hírszerző ügynökség (CIA) szerint Észak-Korea jelenleg egy vagy két atombombával rendelkezik, és legalább további fél tucat gyártására képes a Jongbjonban felhalmozott mintegy 8000 radioaktív fűtőelemből.