Gusztáv
-4 °C
1 °C

Pakisztán sikeres atomtesztje

2006.03.21. 12:45
Pakisztán sikeres kísérletet hajtott végre nukleáris töltettel is felszerelhető robotrepülőgéppel. A szomszédos atomhatalom Indiát a tesztről előzetesen nem tájékoztatták.

A pakisztáni hadsereg sikeres kísérletet hajtott végre kedden egy 500 kilométer hatótávolságú, saját fejlesztésű manőverező robotrepülőgéppel, amelyet nukleáris töltettel is fel lehet szerelni, számolt be közleményben a hadsereg.

A pakisztáni területen, de titokban tartott helyen elvégzett teszt már a második volt a Hatf VII, másik nevén Babur robotrepülőgéppel. Pervez Muszaraf elnök is megtekintette a kísérletet, és elismerését fejezte ki a résztvevő tudósoknak.

„A robotrepülőgép röppályája teljesen a tervnek megfelelően alakult, és halálpontosan ért célba” - állapította meg a hadsereg. A Baburt különböző típusú talapzatokról lehet indítani. A radarok számára szinte láthatatlan, képes nagyon alacsonyan repülni, és könnyen manőverezni, tette hozzá.

Az első robotrepülős kísérletet augusztusban hajtották végre, Muszaraf elnök 62. születésnapján. A lépést mérföldkőnek tekintik Pakisztán történetében.

Pakisztán nem közölte előre szintén atomhatalom szomszédjával és riválisával, Indiával, hogy rakéta kísérletet tervez. A két ország tavaly megállapodást kötött, miszerint beszámolnak egymásnak nukleáris kísérleteikről, ez a kötelezettség azonban csak a ballisztikus rakétákra vonatkozik, mondta egy magas rangú biztonsági tisztségviselő. India nem kommentálta az esetet, jelentette a BBC.

A két ország a nukleáris tesztelések megkezdése, 1998 óta kétszer is közel került a háború kitöréséhez. 1999-ben és 2002-ben is Kasmír hovatartozása okozta a konfliktust, a kérdés a mai napig sem rendeződött.