Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Soha nem volt titok a francia atomtitok

2006.03.23. 13:49
Az amerikai kormányzat feloldotta 32 dokumentum titkosságát, amelyekből kiderül, hogy az Egyesült Államok több mint 40 éven keresztül megfigyelte Franciaország nukleáris programját. A kémkedés indoka az volt, hogy a francia atomenergetikai bizottság kommunistaszimpatizáns vezetőinek esetleges szovjet kapcsolatait felderítsék.

Az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) kémműholdakkal, kémrepülőkkel és kémhajókkal, valamint beépített ügynökökkel tartotta megfigyelés alatt Franciaország nukleáris fegyverek kifejlesztését célzó programját és az ahhoz kapcsolódó atomkísérleteket, hozták nyilvánosságra a csütörtöki francia napilapok.

A tájékoztatás szabadságának jegyében az amerikai kormányzat 32 olyan dokumentumnak oldotta fel kedden a titkosságát, amelyek azt bizonyítják, hogy a CIA 1946 februárjától 1987 júniusáig nagy erőkkel figyelte meg Franciaország nukleáris programját. Ehhez Washington kémműholdakat, U2 repülőgépeket, hajókat és beépített ügynököket vetett be.

Az árulkodó hullámok

Technikai szinten a hatvanas években indított Burning Light (Égő fény) műveletben a francia nukleáris kísérletek elektromágneses hullámait mérték be. A dokumentumokból kiderül, hogy Washington előre tudta valamennyi francia kísérlet pontos dátumát és idejét, valamint pontosan ismerte a Francia Polinéziához tartozó Mururoa és Fangataufa szigeteken található kísérleti telepek minden részletét.

Politikai szinten a francia tudósokat tartotta megfigyelés alatt a CIA, miután 1945-ben az amerikaiak megakadályozták, hogy a francia hadsereg Németországból urániumot, eszközöket és tudósokat szerezzen be. Washington attól tartott, hogy Franciaország a Szovjetuniót segíti.

Egy 1946. február 18-i keltezésű, biztos forrásra hivatkozó, korábban szigorúan titkos dokumentum szerint a francia tudósok rájöttek az atomrobbantások technikájára, s megpróbálták azt kormányuk és a szövetségesek háta mögött eladni. Ugyanez a jelentés azt állítja, hogy a francia atomenergetikai bizottság valamennyi vezetője kommunista vagy kommunistaszimpatizáns volt.

A nemzetközi atomverseny

A nyilvánosságra hozott dokumentumokból az is kiderül, hogy az ötvenes évek végén Franciaország létrehozott egy szervezetet azzal a céllal, hogy atombombát fejlesszenek és tesztelésre alkalmas területet találjanak a Szahara sivatagban. Az első atomkísérletet is a Szaharában hajtották végre 1960 februárjában.

A dokumentumokat honlapján közlő George Washington Egyetem (www.gwu.edu) kutatója, Jeffrey Richelson azt állítja, hogy a kémkedést a kilencvenes években új-zélandi közreműködéssel folytatta a CIA francia területen.

Franciaország volt a negyedik a sorban az Egyesült Államok, a Szovjetunió és Nagy-Britannia után, ahol sikeresen állítottak elő nukleáris fegyvert.