Mátyás
-6 °C
1 °C

Magyar békefenntartók ástak el sugárzó anyagokat Boszniában?

2005.12.16. 18:38
Sugárzó anyagokat ástak el magyar békefenntartók egy észak-boszniai faluban, állította a helyi sajtó. A falu határában a szokásosnál magasabb a sugárzás és az egykori gyakorló téren növények sem nőnek. A magyar honvédelmi tárca tagadja az állításokat.

Egy boszniai szerb lap szerint pánik uralkodott el egy észak-boszniai faluban, melynek környékén a föld sugárzása meghaladja a megengedett mértéket: feltételezések szerint ezt földbe ásott radioaktív hulladék okozza, amelyet a helybéli lakosok szerint 1997-ben helyeztek el ott magyar békefenntartók.

A gyakorló téren kiakadtak a mutatók

A Nezavisne Novine című Banja Luka-i napilap pénteki írása szerint a boszniai szerb egészségvédelmi intézet szakértői végeztek méréseket a horvát határon fekvő Gradiska melletti Orahova falunál, ahol korábban a boszniai békefenntartó alakulatnak (SFOR) volt gyakorlótere.

A gyakorlótéren kívül teljesen normális értéket, 80 nanosievertes sugárzást mutatnak a műszerek, a gyakorlótéren azonban már 130 nanosievertre nő az értek. Ugyanott egy méter mélyen a föld alatt a sugárzás már meghaladja a megengedett mértéket, 212 nanosievertre rúg. Ebből arra következtetnek a szakértők, hogy radioaktív lerakat található a föld alatt. Ugyanakkor még pótlólagos mérésekre van szükség ahhoz, hogy kiderítsék, milyen és mekkora mértékű radioaktív szennyeződésről van szó - írja a lap, amely megjegyzi, hogy a környéken nem nő növényzet.

Eluralkodott a pánik

A Nezavisne Novine szerint Orahovában és a környékbeli falvakban eluralkodott a pánik, az illetékes hatóságok pedig azon vitáznak, hogy ki fedezze a további mérések, illetve a sugárzó anyag eltávolításának költségeit. A helybéliek azt állítják, hogy a radioaktív anyagot 1997-ben ásták el a helyszínen magyar békefenntartók, akik akkoriban hulladéktárolót, illetőleg az oda vezető utat építették. A falubeliek ezt ma is "magyar útnak" nevezik.

"Az SFOR 1997-ben hulladéktárolót kezdett építeni a környéken, állítólag azért, hogy segítsen Gradiska fejlődésében. De azonnal gyanút fogtunk szándékaik tisztességét illetően, mert több tucat állig felfegyverzett katona őrizte a helyszínt. Még a környékbeli magaslatokon is golyószórókat helyeztek el, nekünk pedig megtiltották, hogy a jószágot legeltetni vigyük a környékre. Gyakorta ránk szegezték a puskát. Napról napra egyre több volt a katona" - idéz a lap egy helybéli férfit, aki a gyakorlótér közelében lakik.

Nem épült meg az ígért hulladéktároló

A falubeliek szerint az SFOR katonái körülbelül másfél hónapig maradtak ott. Különösen az volt gyanús, hogy az utolsó tíz napon páncélozott járművek érkeztek oda, két alkalommal helikopterek is jöttek Horvátország irányából, a városnak állítólag beígért hulladéklerakó viszont azóta sem épült meg.

James Gater, az EUFOR északnyugati régiójának szóvivője szerint nincs bizonyíték arra, hogy a nemzetközi haderő sugárzó anyagot ásott el a földbe. Ugyanakkor szerinte az EUFOR-t - az SFOR "utódja" - aggasztják a helybéliek állításai.

A SFOR boszniai kötelékeiben szolgálatot teljesítő magyar műszaki kontingens tagjai nem használtak sugárzó anyagot kiküldetésük alatt - mondta Bocskai István, a Honvédelmi Minisztérium szóvivője pénteken az MTI-nek egy boszniai szerb lap írása kapcsán.

Magyar katonák nem helyeztek el sugárzó anyagot

Bocskai István hangsúlyozta: a magyar kontingens tagjai semmiféle olyan anyagot nem használtak a horvátországi Okucaniban, amely sugárzó lett volna. A magyar katonák nem építettek szeméttelepet, és nem helyeztek el sugárzó anyagot a területen - tette hozzá.

Elmondta: 1997-ben az SFOR barátságos arca című program keretében a magyar katonák a horvát fél kérésére egy lebombázott hidat, míg a szerb fél kérésre a meglévő hulladéktárolóhoz vezető 2,4 kilométeres utat építettek.Mint mondta, az utat azóta is "magyar útnak" nevezik. A szóvivő közölte: a híd és az út megépítéséről megvannak a jegyzőkönyvek, sőt a megépítését egy, az SFOR-ról megjelent könyv is tartalmazza.

A szóvivő tájékoztatása szerint amennyiben hivatalos megkeresés érkezik a Honvédelmi Minisztériumhoz, akkor ki fogják vizsgáltatni, hogy volt-e köze hozzá a magyar békefenntartóknak.Hozzáfűzte: a tárca tájékozódik a hírrel kapcsolatban. Mint mondta, az ügyben eddig csak az újság cikke látott napvilágot.