Az USA nem bővítené az atomklubot

2006.05.19. 15:02
Az ENSZ Leszerelési Bizottsága csütörtöki ülésén az Egyesült Államok javaslatot terjesztett elő, miszerint tilos lenne hasadó anyagokat előállítani, a már meglévőket pedig befagyasztanák. A továbbiakban tehát új ország nem csatlakozhatna az "atomklubhoz", nem mintha ettől Irán kilépne. Izrael nem örül, Indiának viszont még sikerülhet.

Az Egyesült Államok csütörtökön tette közzé Genfben annak a nemzetközi szerződésnek a tervezetét, ami megtiltaná az atomfegyverekhez használatos hasadó anyagok előállítását. A tervezettel az USA semmibe vette az izraeli tiltakozást, írja a Haarec. Az ENSZ Leszerelési Bizottsága elé terjesztett javaslat szerint világszerte "be kéne fagyasztani", tehát nem továbbfejleszteni a már meglévő hasadóanyagokat, .

Az amerikaiak próbálták megnyugtatni Izraelt, a szerződés tartalma nem ad okot félelemre, Jeruzsálem mégis aggódik. Izrael homályosan megfogalmazott nukleáris politikája a szerződés elfogadásával széteshet, és a jövőben növekedhet a program miatt az országra nehezedő nyomás.

Amerika elutasít

Hosszú történet

A most előterjesztett javaslat 8 évvel ezelőtt került először az ENSZ Leszerelési Bizottsága elé, akkor komoly aggodalmat váltott ki az izraeliek közt. Az akkori miniszterelnök, Benjamin Netanjahu erőteljes stílusban fogalmazott levelet küldött Bill Clintonnak, melyben jelezte, hogy biztonsági okokból Izrael sose írna alá egy ilyen szerződést. A levelet a legnagyobb ellenzéki párt vezetője, Ehud Barak (Merec) is aláírta, ezzel is érzékeltetve Izrael egységes és megmásíthatatlan álláspontját a témában.

Clinton Netanjahunak küldött válaszában ígéretet tett arra, hogy az Egyesült Államok minden olyan fegyverkezést érintő esetben egyeztet Izraellel, ami érinti a zsidó államot. Ehud Barak miniszterelnökké választásakor Clinton újra elküldte a levelet, hogy megerősítse az amerikai álláspontot.

Izrael még az utolsó pillanatban is próbálkozott meggyőzni az Egyesült Államokat, hogy ne terjessze elő vitára a javaslatot. Az izraeli Atomenergia Bizottság elnöke és alelnöke, Gideon Frank és Eli Levita a múlt héten Washingtonba tárgyaltak a Haarec információi szerint a témáról.

Izrael azt is el akarta érni, hogy Washington egyezzen bele az ország nukleáris helyzetének átminősítésébe, az Egyesült Államok azonban ellenállt. Izrael nem írta alá az atomsorompó-egyezményt, hogy megfelelő homályban hagyja atomfegyverkezési programját.

Bezzeg India

Tíz hónappal ezelőtt az Egyesült Államok szerződést írt alá Indiával, amiben békés célú nukleáris technológia szállítását vállalta az ázsiai országba. Izraelhez hasonlóan India se írta alá az atomsorompó-egyezményt, ezért Izrael azt remélte, hogy míg az amerikai kongresszus nem ratifikálja a javaslatot, addig egy, az indiaihoz hasonló egyezségre jut.

Az Egyesült Államok szerint túl korai lenne Izrael kéréséről tárgyalni. Ehud Olmertet külön megkérték, hogy a jövő héten esedékes washingtoni látogatása során szóba se hozza a kérdést.

Az Egyesült Államok amúgy fel tudta használni az Indiával kötött, de még kongresszusi tárgyalás alatt lévő szerződést arra, hogy India a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) szavazásán az iráni atomprogram kérdésében úgy szavazzon, hogy a téma az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé kerülhessen.

Enyhülnének a feltételek

Az Egyesült Államok csütörtökön előterjesztett javaslata a korábbinál kevésbé szigorú: a szerződő felekkel megígértetné, hogy nem állítanak elő atomfegyver gyártásához szükséges plutóniumot, vagy dúsított uránt, azonban ellenőrző és felülvizsgálati rendszert nem akar bevezetni. A szabályozás az eddig is meglévő hasadóanyag-készletre nem vonatkozik.

Egyiptom nemzetközi kampányt folytatott Izrael atomprogramja ellen, így most azt követeli, hogy a szerződés terjedjen ki a meglévő készletre, valamint vezessen be folyamatos ellenőrzést is. További országoknak is fenntartásai vannak a szerződés tartalmával kapcsolatban, így várhatóan a közeljövőben nem fogadják el a javaslatot.

Még ha el is fogadnák, a szerződés nem befolyásolna sehogyan Irán feltételezett atomfegyver programját, hiszen Irán kitart álláspontja mellett, miszerint kizárólag civil célokra dúsítanak uránt. Washington ennek ellenére úgy döntött, hogy továbbmegy a szerződéssel, hiszen az Indiával aláírt megegyezés még ratifikálásra vár.  • Hírek
  • Bankszámla