Lázár, Olimpia
-6 °C
-1 °C

Atomfegyverzet-csökkentésről állapodott meg Bush és Putyin

2002.05.24. 15:08
Aláírta a két ország nukleáris arzenálját kétharmaddal csökkentő egyezményt Putyin és Bush. A két államfő tárgyalásán Bush Oroszország iráni kapcsolatai miatt aggódott, Putyin a Szovjetunióval való kereskedelmet tiltó kongresszusi határozat feloldásának elmaradását kritizálta.
Aláírta a két ország nukleáris fegyverparkjának kétharmados csökkentését célzó orosz-amerikai megállapodást Vlagyimir Putyin és George W. Bush Moszkvában. A két államfő szintén egyezségre jutott egy, a rakétavédelmi rendszerrel kapcsolatos együttműködésről is. A megállapodás értelmében a két ország a jelenlegi 5-6000 robbannófej számát 1700-2200-ra csökkenti a következő tíz évben.

Aggasztja az amerikaiakat az orosz-iráni viszony

Oroszország kérésére a töltetek nagyobb részét nem megsemmisítik, csak leszerelik és raktárban helyezik el. Ez egyes szakértők véleménye szerint növelheti a töltetek elrablásának kockázatát. A tárgyalások során feszültséget okozott az is, hogy Bush elnök ismételten "banditaállamnak" nevezte Iránt. Az Egyesült Államok többször is aggodalmának adott hangot Oroszország és Irán atomipari együttműködése miatt.

Oroszország csak polgári célú nukleáris eszközök építésében segít Iránnak - hárította el az amerikai aggodalmakat Igor Ivanov orosz külügyminiszter. A csúcstalálkozón - melyet Bush a "barátság új szakaszának kezdeteként" értékelt - némi félreértést okozott, hogy az amerikai törvényhozás csütörtökön nem oldotta fel az 1974-es Jackson-Vanik határozatot, mely megtilt mindenféle kereskedelmet a Szovjetunióval. Oroszország ugyanis azt várja az Egyesült Államoktól, hogy az segíti bekerülését a Világkereskedelmi szervezetbe.

Bush és Putyin ötödször találkoztak, ám most első alkalommal Moszkvában. Busht itt is, mint európai kőrútja során Berlinben, tiltakozó tömeg fogadta.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!