Irén, Írisz
-2 °C
8 °C

Könnyelműség okozta a tengeralattjáró tragédiáját

2003.08.31. 11:20
A "majd csak lesz valahogy" oroszos hozzáállás miatt süllyedt el az atom-tengeralattjáró, állítja a védelmi miniszter. A bejárati nyílás is nyitvamaradt.
Elsősorban könnyelműség vezetett Szergej Ivanov orosz védelmi miniszter szerint a K-159-es atommeghajtású tengeralattjáró szombati tragédiájához.

Vihar és lazaság

Az orosz haditengerészet üzemen kívüli tengeralattjárója tízfőnyi legénységgel a fedélzetén szombat hajnalban süllyedt el a Barents-tengeren, a Kildin-sziget közelében; egyetlen tengerészt tudtak élve a felszínre hozni és két holttestet megtaláltak. A szolgálatból 1989-ben kivont hajó - amelyet négy pontonhoz erősítve vontattak egy hajójavító üzembe további hasznosításra - valószínűleg a viharos időjárás miatt leszakadt a pontonokról és a mélybe süllyedt.

A vontatás megszervezésében kétségtelenül felfedezhetők voltak a "majd csak lesz valahogy" orosz hozzáállásnak az elemei - állapította meg Ivanov Szeveromorszkban, az északi flotta központjában, az Usztyinov marsall rakétahordozó cirkáló fedélzetén.

A miniszter azt mondta, hogy a tragédia "századik, kétszázadik alkalommal" bizonyította: az előírásokat, utasításokat 100 százalékosan be kell tartani. Ellenkező esetben - tette hozzá - ártatlan emberek halálát eredményező tragikus események történnek.

Nincsenek további túlélők

Vlagyimir Kurojedov, az orosz haditengerészet főparancsnoka szerint az utasításokat hanyag, nemtörődöm módon hajtotta végre a vontatást irányító tiszt és a flotta parancsnoksága. A tenger ezt a hanyagságot nem bocsátja meg - mondta.

Az északi flotta közlése szerint az eddigi mentési munkálatok eredménytelenek voltak, nem találtak túlélő tengerészre. Ivanov azt mondta, hogy a tengeralattjáró térségében - a hajót vasárnap 238 méteres mélységben megtalálták - egészen addig folytatják a kutatást, amíg nem lehetnek 100 százalékosan biztosak abban, hogy nem találnak túlélőt. A vízbe fulladt tengerészek minden bizonnyal a hajótest belsejében vannak (a tengeralattjáró bejárati nyílása nyitva van).

Nincs ok az aggodalomra

A miniszter elmondta, hogy a K-159-est mindenképpen felszínre hozzák, de a kiemelés időpontjáról még korai beszélni, lehet, hogy erre csak hónapok múlva kerül sor. Ivanov közölte, hogy a sugárzási szint a baleset körzetében nem változott meg, e tekintetben nincs ok aggodalomra. A hajó fegyverzetet nem szállított és a 14 éve leállított reaktorok szakértők szerint nem jelentenek veszélyt.