Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Atomfegyverre hajt Oszama bin Laden

2001.09.19. 21:34
Oszama bin Laden a kilencvenes évek óta azon igyekszik, hogy akár táskában is hordozható atomfegyverhez jusson - írja a Le Monde. Arra azonban nincs bizonyíték, hogy meg is szerezte volna.
Oszama bin Laden, a nemzetközi terrorizmus vezérének elkönyvelt szaúdi milliárdos már a 90-es éves elejétől erőfeszítéseket tett, hogy nukleáris fegyver birtokába jusson, s ezekről a legutóbbi időkig újabb és újabb információk kerültek napvilágra, melyek táplálják a nyugati vezetők aggodalmait - írta szerdán megjelent kiadásában a Le Monde.

Vallott a megtért terrorista

Az első hitelesnek számító tanúvallomás Dzsamál Ahmed al-Fadltól származik, aki tagja volt a bin Laden által alapított Al-Kaida szervezetnek, de 1996-ban az Egyesült Államokba menekült, és az amerikai hatóságok védelme fejében értékes információkkal szolgált a szervezetről.

Uránra alkudtak Szudánban

Beszámolója szerint 1993-ban Szudánba küldték, hogy 1,5 millió dollárért dúsított urániumot vegyen bin Laden számára. A tárgyalások olyan előrehaladott állapotba jutottak, hogy a résztvevőknek bemutattak egy dél-afrikai jelzést viselő, hatvancentis acéltartályt, amelyben a rendelt urániumot szállítani tervezték. A megbeszéléseken elhangzott, hogy Kenyában urániumelemzésre alkalmas berendezések vannak birtokukban. A tanú, aki nem sokkal ezután megvált a szervezettől, nem tudja, milyen eredménnyel végződtek az alkudozások.

Kazah technológia

A Sunday Times 1998. augusztus 16-án az izraeli titkosszolgálatra hivatkozva szellőztette meg azt az értesülést, hogy az Afganisztánban tartózkodó szaúdi állítólag kétmillió dollárt fizetett ki egy közvetítőnek abban a reményben, hogy az Kazahsztánból meg tudja szerezni azokat a gyártási eljárásokat, melyek ismeretében bőrönd méretű nukleáris fegyvert lehet előállítani.

A türkmén kapcsolat

A jól informáltként ismert al-Haját al-Arabi című lap munkatársai nyomozásaik során arra jutottak, hogy bin Laden Csecsenföldön és a Kaukázusban is kapcsolatokat épített ki uránium beszerzése céljával. Tudni vélik, hogy a volt Szovjetunió nukleáris szakemberei közül verbuvált tudósokat, köztük öt türkmén fizikust.

Legyen akár bolgár urán

A BTA bolgár hírügynökség pedig a közelmúltban arról közölt jelentést, hogy idén áprilisban bin Laden Peshawarban egy Igor Ivanov nevű bolgár ipari vállalkozóval találkozott abban a reményben, hogy rajta keresztül urániumhoz juthat a kozloduji reaktorból.

Nem tagadja

A tekintélyes párizsi napilap mindezzel együtt megjegyzi, hogy hírszerzési dezinformáció sem kizárható ebben az ügyben.

Az mindesetre tény, hogy maga bin Laden a Newsweek 1991. január 11-i számában közölt interjúban így nyilatkozott: "Nem bűntény, hogy megpróbáltunk nukleáris, vegyi és biológiai fegyverekhez jutni. Szent földünket izraeli és amerikai megszállók birtokolják, jogunk van az önvédelemre."