Lázár, Olimpia
-6 °C
-3 °C

Paks elleni terrortámadástól tartanak az osztrákok

2006.09.12. 14:32
Közép-európai atomerőművek ellen végrehajtott utasszállító repülős támadástól tartanak az osztrákok. Mint kiderült, nincs támadásra utaló konkrét értesülésük és félelmeik is alaptalanok. Az atomerőművek lerombolásához zuhanórepülésben kéne becsapódnia az utasszállítóknak, erre a manőverre azonban a gépek képtelenek.

A magyar, a szlovák és a cseh atomerőművek elleni terrortámadások lehetősége aggasztja az osztrák kormányt, írja a Prague Daily Monitor című angolnyelvű cseh lap az Östereich című osztrák napilapra hivatkozva. Az Östereich értesülései szerint az osztrák egészségügyi minisztérium hat nagy titkos raktárban halmozott fel sugárzásgyógyszereket egy esetleges közép-európai katasztrófára készülve.

Mint kiderült, az osztrákok nem rendelkeznek értesülésekkel konkrét fenyegetésekről, egy szakértőjük, Wolfgang Kromp szerint azonban a cseh dukovanyi, a szlovák mohi és Jaslovske Bonuice-i és a magyar paksi atomerőmű épülete nem állna ellen egy utasszállító becsapódásának. A Prague Daily Monitor szerint valójában a környező országok atomerőműveire rendszeresen fújó osztrákok szokásos pánikkeltéséről lehet szó.

A lapnak nyilatkozó Petr Spilka, a dukovanyi erőmű igazgatója szerint a létesítmény pont akkora kockázatot jelent ebből a szempontból, mint Európa bármelyik erőműve. Mint mondta, az európai atomerőműveket többségét úgy építették, hogy ellenálljanak egy becsapódó vadászgép okozta robbanásnak, csak az újabb reaktorblokkokat védi betonszarkofág - de ezt is a csernobili baleset, nem pedig az utasszállítók becsapódásának veszélye indokolta.

Egy utasszállító becsapódásának tehát a legtöbb európai erőmű sem állna ellen, de ez nem is reális veszély. Az utasszállítókat csak az erőművek hűtőtornyainak lehetne nekivezetni, a túl alacsonyan fekvő reaktorblokkokat csak zuhanórepülésben fenyegethetnék a repülők, de az utasszállítókkal ez kivitelezhetetlen manőver.

Andrej Cirtek, a cseh védelmi minisztérium szóvivője ehhez még annyit tett hozzá, hogy az atomerőművek szigorúan védett légtérben vannak, ha bármilyen repülő behatolna környékükre, azt az azonnal riadóztatott vadászgépeknek le kéne lőnniük.

A paksi atomerőmű légtere is repüléstilalmi zóna. Ugyanakkor, a Zengőre telepítendő radarállomás körüli vita idején Vári Gyula expilóta, MSZP-s parlamenti képviselő egy kisgéppel észrevétlenül tudott a magyar országhatártól elrepülni az atomerőműn túlra. Igaz, egy kis gép becsapódásának Paks is ellenállna. A kísérlettel az ország katonai támadás elleni védtelenségét igyekeztek bizonyítani, egyben a jelen állás szerint a Tubesen felépülő radar fontosságát bizonyítani.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!