Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Oroszország tárolná hat ország nukleáris hulladékát

2001.03.22. 17:28
Az orosz környezetvédelmi törvény módosításával Oroszországban lehetne az európai és ázsiai radioaktív hulladékok végleges lerakója. A parlament már hozott egy kezdeti döntést, és a második körben, március 22-én valószínűleg jóvá is hagyják a módosító javaslatot. A lerakóhelyek Majak és Krasznojarszk lennének.
Csütörtökön dönt az orosz Duma arról, hogy átveszik-e hat ország kiégett, nukleáris fűtőanyagait. Az állandó pénzszűkében levő orosz kormány nem kevesebb mint 21 milliárd dollár ellenértékért szánta rá magát a kérdés szavazásra bocsátására.

Az orosz tervek szerint a következő tíz évben mintegy húszezer tonna kiégett fűtőelemet importálnak Japánból, Svájcból, Kínából, Tajvanról, Németországból és Dél-Koreából. Az orosz gazdaságnak ez óvatos becslések szerint 21 milliárd dollárt jelentene.

Majak és Krasznojarszk

Az atomhulladékot Majakban és Krasznojarszkban tárolnák. Majak, mely Moszkvától 1400 kilométerre keletre fekszik, talán a világ legnagyobb nukleáris komplexuma. Az itt működtetett öt plutóniumelőállító-reaktort és a Majak melletti gyorsítóreaktort még 1991-ben bezárták, mégis ez ma az ország ,,nukleáris központja".

Magyar atomhulladék
Hazánkban jelenleg még nincs elképzelés arról, hogy a Pakson elhasznált, kiégett fűtőelemeket véglegesen hol és miként fogják tárolni. Jelenleg ötvenéves időtartamra kialakított átmeneti tározókban van a paksi atomerőmű több mint négyezer kazettája. A tározórendszer folyamatosan bővül az újonnan kiégett elemekkel.

A világ legnagyobb nukleáris földalatti lerakóját Krasznojarszk közelében kell ,,keresnie" a turistának. Ezt a szó szerint vérrel és izzadsággal, primitív eszközökkel létrehozott tározót Sztálin parancsára, még 1950-ben kezdte el építeni 65 ezer politikai elítélt. A 250-300 méter mélyen kanyargó labirintus három plutóniumelőállító-reaktornak és egy reprocesszáló üzemnek ad otthont. A reaktorok közül kettőt leállítottak nyolc évvel ezelőtt.

,,Túlszennyeznék"

Ez a két terület a leginkább szennyezett ma a világon, hiszen 1957-ben itt történt a (Csernobil után) második legsúlyosabb radioaktív katasztrófa. ,,Nem szabad tovább terhelni a már amúgy is hihetetlenül szennyezett területeket. Minden országnak meg kellene oldania a nukleáris hulladék biztonságos tárolását" - véleményezte a tervezetet Ámon Ada, az Energia Klub munkatársa.

15%

Jo Nesbo Szomjúság

3980 Ft
3383 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft