Vezetőket függesztettek fel Los Alamosban

2000.06.15. 10:34
A Los Alamos-i nukleáris laboratórium hat vezető beosztású alkalmazottját küldték fizetett szabadságra addig, amíg le nem zárul az eltűnt merevlemezekkel kapcsolatos vizsgálat. A képviselők szerdán kongresszusi meghallgatáson próbálnak az ügy részleteire fényt deríteni - a beidézettek között van Bill Richardson energiaügyi miniszter és John Browne, a labor igazgatója is. Az ügyben a minisztérium belső vizsgálatot tart, és már az FBI is nyomoz.

Kedden került nyilvánosságra, hogy a májusi Los Alamos környéki tűzvész idején egy páncélteremből két winchester tűnt el. A merevlemezeken egyrészt olyan atomfegyverekkel kapcsolatos adatokat őriztek, amelyeket a kormány nukleáriskatasztrófa-elhárító szolgálata használna baleset vagy terrorcselekmény esetén, másrészt az orosz nukleáris fegyverkezési programra vonatkozó információk voltak az eltűnt adathordozókon.

A Los Alamos környéki tűzvész idején egy páncélteremből két winchester tűnt el
Sem a labor, sem a minisztérium nem árulta el, pontosan kiket küldtek szabadságra az ügy kapcsán, de az AP hírügynökség szerint Stephen Younger, a nukleárisfegyver-program vezetője is a felfüggesztettek között van.

Bill Richardson miniszter saját bevallása szerint ,,meglehetősen ingerülten" reagált a történtekre, hiszen a hiányról csak a nemrég megtartott leltározás után értesült, miközben a tűzvész, tehát a winchesterek eltűnése egy hónappal korábban történt. Egyébként a miniszter szerint nincsenek lopásra vagy kémkedésre utaló jelek, valószínűbb, hogy a merevlemezek a tűz terjedése miatti zűrzavarban keveredhettek el.

A tűz

Az Új Mexikói Nemzeti Parkban keletkezett májusi tűzvészt a nemzeti park dolgozói okozták, amikor egy emlékmű közeléből szerették volna eltávolítani a gazt, de szerencsétlenségükre az irtáshoz használt tűz kezelhetetlenné vált, lángba borítva a nemzeti parkot. A tűz terjedése miatt csaknem 22 ezer embert kellett kitelepíteni három új-mexikói településről, köztük Los Alamosból. A laboratóriumot óvatosságból már azelőtt bezárták, hogy a tűz elérte volna a bázist. A nukleáris telepen nem keletkeztek komoly károk, mivel az ottani berendezéseket és veszélyes anyagokat védett helyeken tárolják, és az épületeket is ellátták a szükséges védelemmel.

A minisztérium emberei a Kongresszus Kereskedelmi Ellenőrző Albizottsága előtt azt állították, hogy a winchesterek május hetedike óta nincsenek a helyükön, de ők semmiféle ,,biztonsági résről" nem tudnak a laboratóriumban. Az adathordozók a labor egyik legtitkosabb részéről, az ,,X-részlegből" tűntek el, egy komolyan őrzött páncélteremből.

A minisztérium illetékese szerint a terembe huszonnyolc ember léphetett be kíséret nélkül, és további ötvenhét kísérettel. Mint mondta, mindegyiküket meghallgatták az esettel kapcsolatban, és továbbra is az a legvalószínűbb, hogy a winchesterek egyszerűen ,,elkeveredtek".

A bizottságot valószínűleg az érdekli majd leginkább, hogy a labort üzemeltető University of California miért csak június elsején jelentette a hiányt
A bizottságot valószínűleg az érdekli majd leginkább, hogy a labort üzemeltető University of California miért csak június elsején jelentette a hiányt a minisztériumnak.

A Los Alamos-i adatok biztonságával kapcsolatban már 1999-ben tört ki botrány, miután egy ott dolgozó tudóst, Wen Ho Lee-t megvádoltak, hogy titkos fájlokat másol, és köze lehet amerikai nukleáris adatok Kínába kerüléséhez is. Lee vizsgálati fogságban várja a nyomozás eredményét, és tagadja, hogy titkos adatokat adott volna át bárkinek (igaz, a fentiek ellenére kémkedéssel egyelőre nem is vádolják).  • Hírek
  • Csok