Judit
3 °C
7 °C

Vezetőket függesztettek fel Los Alamosban

2000.06.15. 10:34
A Los Alamos-i nukleáris laboratórium hat vezető beosztású alkalmazottját küldték fizetett szabadságra addig, amíg le nem zárul az eltűnt merevlemezekkel kapcsolatos vizsgálat. A képviselők szerdán kongresszusi meghallgatáson próbálnak az ügy részleteire fényt deríteni - a beidézettek között van Bill Richardson energiaügyi miniszter és John Browne, a labor igazgatója is. Az ügyben a minisztérium belső vizsgálatot tart, és már az FBI is nyomoz.

Kedden került nyilvánosságra, hogy a májusi Los Alamos környéki tűzvész idején egy páncélteremből két winchester tűnt el. A merevlemezeken egyrészt olyan atomfegyverekkel kapcsolatos adatokat őriztek, amelyeket a kormány nukleáriskatasztrófa-elhárító szolgálata használna baleset vagy terrorcselekmény esetén, másrészt az orosz nukleáris fegyverkezési programra vonatkozó információk voltak az eltűnt adathordozókon.

A Los Alamos környéki tűzvész idején egy páncélteremből két winchester tűnt el
Sem a labor, sem a minisztérium nem árulta el, pontosan kiket küldtek szabadságra az ügy kapcsán, de az AP hírügynökség szerint Stephen Younger, a nukleárisfegyver-program vezetője is a felfüggesztettek között van.

Bill Richardson miniszter saját bevallása szerint ,,meglehetősen ingerülten" reagált a történtekre, hiszen a hiányról csak a nemrég megtartott leltározás után értesült, miközben a tűzvész, tehát a winchesterek eltűnése egy hónappal korábban történt. Egyébként a miniszter szerint nincsenek lopásra vagy kémkedésre utaló jelek, valószínűbb, hogy a merevlemezek a tűz terjedése miatti zűrzavarban keveredhettek el.

A tűz

Az Új Mexikói Nemzeti Parkban keletkezett májusi tűzvészt a nemzeti park dolgozói okozták, amikor egy emlékmű közeléből szerették volna eltávolítani a gazt, de szerencsétlenségükre az irtáshoz használt tűz kezelhetetlenné vált, lángba borítva a nemzeti parkot. A tűz terjedése miatt csaknem 22 ezer embert kellett kitelepíteni három új-mexikói településről, köztük Los Alamosból. A laboratóriumot óvatosságból már azelőtt bezárták, hogy a tűz elérte volna a bázist. A nukleáris telepen nem keletkeztek komoly károk, mivel az ottani berendezéseket és veszélyes anyagokat védett helyeken tárolják, és az épületeket is ellátták a szükséges védelemmel.

A minisztérium emberei a Kongresszus Kereskedelmi Ellenőrző Albizottsága előtt azt állították, hogy a winchesterek május hetedike óta nincsenek a helyükön, de ők semmiféle ,,biztonsági résről" nem tudnak a laboratóriumban. Az adathordozók a labor egyik legtitkosabb részéről, az ,,X-részlegből" tűntek el, egy komolyan őrzött páncélteremből.

A minisztérium illetékese szerint a terembe huszonnyolc ember léphetett be kíséret nélkül, és további ötvenhét kísérettel. Mint mondta, mindegyiküket meghallgatták az esettel kapcsolatban, és továbbra is az a legvalószínűbb, hogy a winchesterek egyszerűen ,,elkeveredtek".

A bizottságot valószínűleg az érdekli majd leginkább, hogy a labort üzemeltető University of California miért csak június elsején jelentette a hiányt
A bizottságot valószínűleg az érdekli majd leginkább, hogy a labort üzemeltető University of California miért csak június elsején jelentette a hiányt a minisztériumnak.

A Los Alamos-i adatok biztonságával kapcsolatban már 1999-ben tört ki botrány, miután egy ott dolgozó tudóst, Wen Ho Lee-t megvádoltak, hogy titkos fájlokat másol, és köze lehet amerikai nukleáris adatok Kínába kerüléséhez is. Lee vizsgálati fogságban várja a nyomozás eredményét, és tagadja, hogy titkos adatokat adott volna át bárkinek (igaz, a fentiek ellenére kémkedéssel egyelőre nem is vádolják).

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?