Sára, Márió
2 °C
6 °C

Célba ért a német atomvonat

2001.04.11. 13:36
Szerdán pár perccel dél után megérkezett az észak-franciaországi vasúti célállomásra a német atomvonat. Az atomhulladékot szállító szerelvényt jelentéktelen méretű tiltakozó demonstrációk kísérték, de a sínhez láncolás, az autógumik égetése nem maradt el.

Jelentéktelen tiltakozó demonstrációk kísérték a német atomerőművekből származó hulladékot Franciaországba szállító első atomvonat útját, amely szerdán, pár perccel dél után futott be az észak-franciaországi vasúti célállomásra. A Cogema nukleárishulladék-feldolgozó cég valognes-i vasúti végállomásáról közúton juttatják el a felújításra szánt, kiégett fűtőelemeket tartalmazó öt konténert a La Hague-i üzemig. A továbbszállítás időpontját biztonsági megfontolásokra hivatkozva nem közölték.

Sínhez láncolták magukat, gumikat égettek

Sínhez láncolták magukat
fotó: EPA
A szerelvény kedden este, Strasbourg magasságában lépte át a német francia határt. A vasúti konvojt Franciaországba érkezése előtt német környezetvédők maroknyi csoportjának sikerült másfél órára feltartóztatni. A bischeimi francia határállomásánál harminc környezetvédő, ugyannyi újságíró és mintegy száz rendőr jelenlétében haladt át a szerelvény a tiltakozók hangos pfujolása közepette. "Franciaország ne legyen Európa nukleáris szemetesládája!" - kiabálták. Incidens nem történt.

Párizs közelében, Saint-Denis-nél hajnali négykor a helyi zöldek negyven aktivistája égő autógumikat helyezett el a síneken, s ezzel mintegy húsz percig késleltették a szállítmány továbbhaladását. A végállomáshoz közeli Caenban ismét kisebb incidens akasztotta meg az atomvonat útját: a helyszínen demonstráló mintegy 50 Greenpeace-aktivista közül kettő a sínekhez láncolta magát, de pár perc múlva kiszabadították őket, és néhány tüntetőt őrizetbe vettek.

Ellentüntetés

A La Hague-i üzemet működtető Cogema-cég 250 alkalmazottja a délelőtti órákban ellentüntetést tartott a valognes-i vasútállomáson. Ők a mindkét fél számára előnyös együttműködés akadályozását rótták fel a zöldeknek és Greenpeace-aktivistáknak.

A franciák 1000 tonna atomhulladék feldolgozását vállalták

A három évvel ezelőtti környezetszennyezési botrány óta első ízben érkezett francia földre német szállítmány. Franciaország 1998 májusában felfüggesztette a német nukleáris hulladék forgalmát, miután egy németországi fűtőelem-szállítmány öntöttvas konténerein a megengedettnél lényegesen magasabb sugárszennyezést mértek a francia feldolgozóüzemben. Az eset híre mindkét országban erőteljes tiltakozó akciókat robbantott ki.

A nukleáris együttműködés felújításáról a két ország vezetői idén januári csúcsértekezletükön döntöttek. A megállapodás értelemében évi két szállítmány keretében hazaszállítják Németországba a három éve Franciaországban ragadt 168 konténernyi feldolgozott atomhulladékot, s a szerdai szállítmánnyal megindult az ellenkező irányú forgalom is. 2005-ig újabb 1000 tonna - 40 konténer - atomhulladék feldolgozását vállalja a francia fél, amely jelentős hasznot zsebel be a fűtőelemek feldúsításából.