Kornélia
-1 °C
15 °C

Irak amerikai beleegyezésel készült a vegyi háborúra

2002.12.12. 18:55
Az amerikaiak beleegyezésével készült fel Irak egy vegyi fegyverekkel megvívott háborúra. Legalábbis erre utal, hogy az Egyesült Államok öt éven át hozzájárulását adta ahhoz, hogy francia, olasz és orosz vállalatok az ideggázok élettani hatásait semlegesítő atropint adjanak el Szaddam Husszein diktatúrájának.
Az amerikai kormány annak ellenére járult hozzá a 3,5 millió ampullányi, a szívinfarktus kezelésében is használt atropin eladásához, hogy az ENSZ egy vonatkozó jelentése szerint a szert az irakiak akár - egy tömegpusztító fegyverekkel megvívott háborúra készülve - katonáik beoltására használhatják - írja a Washington Post. A napilap értesülései szerint az üzletre az ENSZ "olajat élelemért" programjának keretein belül került sor 1997 és 2001 között.

Antrax ellen is készülnek

Husszein rezsimje 1999-ben ismeretlen mennyiségű Cipro nevű antibiotikumot is vásárolt. A szert az antrax kezelésére használják. Az amerikaiak 2002 májusáig megfigyelhették, akár meg is tilthatták Irak atropinbeszerzési kísérleteit, ezt azonban ritkán gyakorolták.

Gyanússá vált

Az amerikai kormányzatban azután tudatosult az atropin katonai felhasználásának lehetősége, hogy Irak novemberben egymillió dózis beszerzésére tett kísérletet Törökországból. Az ellenanyag mellé ráadásul önbefecskendező injekciós tűket is rendeltek, nyilvánvalóvá téve, hogy a szert nem szívroham kezelésére szánják. Egyelőre nem tudni, létrejött-e az üzlet.

Az irakiak által korábban vásárolt 3,5 millió ampulla adagolása az orvosi felhasználásnak megfelelő, 0,6 milligrammos kiszerelésű volt. Vegyvédelmi szakértők szerint az ideggázok hatásának semlegesítésére 2 milligramm atropint kell befecskendezni, ehhez a fronton önbefecskendező tűket használnak - írja a Post. "Ezzel az eszközzel mindenféle előképzettség nélkül be tudják oltani akár magukat, akár bajtársukat" - mondta el Frederick R. Sidell, az amerikai hadsereg volt vegyvédelmi szakértője. Véleménye szerint az adagolás sem jelenthet problémát, legfeljebb három ampullát kell felhasználni.

Fogalmuk sincs

Jogosan merülhet fel a kérdés, hogy az amerikaiak miért nem kérték korábban az atropin és az injekciós készülékek felvételét a szállításokat tiltó listára. "Őszintén szólva fogalmam sincsen" - válaszolta meg a kérdést John Negroponte, az Egyesült Államok ENSZ nagykövete.