István, Vajk
19 °C
33 °C

Kiutasították Amerikából a magyar kulturális attasét

2007.05.25. 19:16
Amerikai kérésre áprilisban hazaküldték az Egyesült Államokból a szeptemberben kinevezett kulturális attasét, miután egyik hozzátartozója lopott, összetört egy diplomáciai autót, amiben kábítószer volt. A washingtoni magyar nagykövet szerint a történtek összeegyeztethetetlenek a diplomáciai státusszal.

Kiutasították az Egyesült Államokból a magyar kulturális attasét, információink szerint Bognár Sándort, miután egyik hozzátartozója lopási ügybe keveredett, majd összetört egy diplomáciai autót, amiben a rendőrség kábítószert talált, hangzott el a TV2 Tények című műsorában.

Az attasét szeptemberben nevezték ki a posztra, és amerikai kérésre áprilisban haza is küldték. Simonyi András, Magyarország washingtoni nagykövete megerősítette az információt. Szerinte a történtek nem összeegyeztethetőek a diplomáciai státusszal. "Az amerikai oldal a legnagyobb korrektséggel járt el, az eset semmiféle nyomot nem hagyott a magyar-amerikai kapcsolatokban" - mondta a nagykövet az MTI kérdésére.

Hozzátette, egyedi esetről van szó, a magyar és az amerikai hatóságok közötti gyors és profi együttműködés következtében a dolog tisztességesen rendeződött. "Személyi ügyekben nem nyilatkozunk" - mondta a nagykövet, jelezve, hogy nem kíván nevet említeni.

Simonyi András annyit azért elmondott, a nagykövetség munkájában kiemelt terület a kulturális tevékenység, központi szereplő a kulturális tanácsos. Ezért nagyon fontos, hogy erre a posztra mindig olyan személyek kerüljenek, akik lelkesedéssel végzik munkájukat és Magyarországot a legjobban tudják képviselni.

A Külügyminisztérium tájékoztatása szerint az attasé jelenleg betegállományban van.