Hortenzia, Gergő
-2 °C
8 °C

Kiutasították Amerikából a magyar kulturális attasét

2007.05.25. 19:16
Amerikai kérésre áprilisban hazaküldték az Egyesült Államokból a szeptemberben kinevezett kulturális attasét, miután egyik hozzátartozója lopott, összetört egy diplomáciai autót, amiben kábítószer volt. A washingtoni magyar nagykövet szerint a történtek összeegyeztethetetlenek a diplomáciai státusszal.

Kiutasították az Egyesült Államokból a magyar kulturális attasét, információink szerint Bognár Sándort, miután egyik hozzátartozója lopási ügybe keveredett, majd összetört egy diplomáciai autót, amiben a rendőrség kábítószert talált, hangzott el a TV2 Tények című műsorában.

Az attasét szeptemberben nevezték ki a posztra, és amerikai kérésre áprilisban haza is küldték. Simonyi András, Magyarország washingtoni nagykövete megerősítette az információt. Szerinte a történtek nem összeegyeztethetőek a diplomáciai státusszal. "Az amerikai oldal a legnagyobb korrektséggel járt el, az eset semmiféle nyomot nem hagyott a magyar-amerikai kapcsolatokban" - mondta a nagykövet az MTI kérdésére.

Hozzátette, egyedi esetről van szó, a magyar és az amerikai hatóságok közötti gyors és profi együttműködés következtében a dolog tisztességesen rendeződött. "Személyi ügyekben nem nyilatkozunk" - mondta a nagykövet, jelezve, hogy nem kíván nevet említeni.

Simonyi András annyit azért elmondott, a nagykövetség munkájában kiemelt terület a kulturális tevékenység, központi szereplő a kulturális tanácsos. Ezért nagyon fontos, hogy erre a posztra mindig olyan személyek kerüljenek, akik lelkesedéssel végzik munkájukat és Magyarországot a legjobban tudják képviselni.

A Külügyminisztérium tájékoztatása szerint az attasé jelenleg betegállományban van.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?