Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

Elfogták Atta 'iraki kapcsolatát'

2003.07.09. 10:23
Amerikai katonai alakulatok fogták el Irak volt prágai nagykövetét július elején. A titkosügynökként is dolgozó diplomata Irak és az al-Kaida kapcsolatának fő bizonyítéka lehet. Feltételezések szerint a nagykövet Mohamed Attával, a szeptember 11-i géprablók vezérével is találkozott. Az FBI korábban cáfolta a találkozó hírét.
Az amerikai hadsereg alakulatai elfogták azt az iraki titkosügynököt, aki állítólag 2001 áprilisában Prágában találkozott Mohammed Attával - nyilatkozta az AFP-nek egy neve elhallgatását kérő amerikai tisztviselő. Amennyiben a a találkozó ténye igaznak bizonyulna, Irak és az al-Kaida kapcsolatának legfontosabb bizonyítéka lehetne.

Al-Szanit július 2-án fogták el egy meg nem nevezett iraki városban. Irak korábbi prágai nagykövete a titkosszolgálatok feltételezése szerint a titkosszolgálat ügynöke volt. Attával állítólag terrorista támadások részleteiről egyeztettek.

Atta nem volt ott

Az állítással azonban számos probléma akad. Atta és a Csehországból kémkedés vádjával kiutasított Szamir al-Ani találkozójának tényét Stanislav Gros akkori cseh belügyminiszter 2001 októberében ugyan megerősítette, az FBI adatai később cáfolták azt. A szövetségi nyomozók bankkártyakivonatok és hotelszámlák alapján úgy vélték, a szeptember 11-i terrortámadások vezetője a találkozó időpontjában nem Prágában, hanem az Egyesült Államokban tartózkodott.

Az AFP jelentése szerint az al-Ani elfogásáról beszámoló tisztviselő nem kívánt részleteket közölni. Titkosszolgálati források most csak annyit közöltek a francia hírügynökséggel, hogy egyelőre nem tudják teljes bizonyossággal alátámasztani a találkozó tényét.