Szilárda
-4 °C
3 °C

A gépeltérítő terroristák vezetője találkozhatott Szaddámmal

2002.09.08. 14:30
A New York elleni terrortámadás öngyilkos pilótáinak feltételezett vezetője, Mohammed Atta a merénylet előtt találkozott Szaddám Huszein iraki elnökkel - állítja Richard Perle, a Pentagon tanácsadója. Közben egy volt ENSZ-fegyverzetellenőr Bagdadba utazott a "háború megakadályozása érdekében". Az iraki alelnök szerint az amerikai fenyegetés nem ébreszt félelmet országában.
Perle, aki az iraki vezető megdöntésére irányuló hadjárat fő hajtóerejének számít, az Il Sole-24 Ore című olasz üzleti lapnak adott interjúban kijelentette: az Egyesült Államoknak bizonyítéka van arra, hogy Atta szeptember 11. előtt találkozott Bagdadban Szaddám Huszeinnel "és biztos, hogy az öngyilkos pilóta nem csupán hétvégi kikapcsolódás céljából tartózkodott Irakban".

Egy lehetséges indok a támadásra

Mohammed Atta
A Pentagon védelmi kérdésekkel foglalkozó konzultatív tanácsának elnöke szerint egyebek közt ez a találkozó is indokolja az Irak elleni amerikai támadást.

A Reuters szerint szokatlan, sokat sejtető találkozóra került sor az Irak északi részét ellenőrző, amúgy torzsalkodó két kurd szervezet vezetője között.

Egy kurd internetes honlap tájékoztatása szerint Dzsalal Talabani, a Kurdisztáni Hazafias Szövetség (PUK) vezetője szombaton hazatért Észak-Irakba és Erbil város közelében megbeszélést folytatott a rivális Kurdisztáni Demokratikus Párt (KDP) vezetőjével, Maszud Barzanival a két szervezet együttműködésének koordinálásáról.

A Bagdad-ellenes két kurd gerillaszervezet együttműködése létfontosságú lenne az Egyesült Államok számára egy Szaddám Huszein megdöntésére irányuló esetleges katonai akcióban. Talabani a múlt hónapban tért vissza az Egyesült Államokból, ahol Bush elnök meghívására más iraki ellenzéki vezetőkkel találkozott.

A háború ellen

Az Irak elleni amerikai háború megelőzése céljából Bagdadba érkezett vasárnap Scott Ritter volt ENSZ-fegyverzetellenőr, aki vitatja azt az amerikai állítást, hogy Irak tömegpusztító fegyvereket halmozna fel. Az amerikai szakértő saját kezdeményezésére, "a háború megakadályozása céljából" utazott Irakba, ahol várhatóan beszédet mond a bagdadi parlamentben és találkozik vezető iraki tisztségviselőkkel.

Ritter a múlt hónapban egy háborúellenes washingtoni nagygyűlésen kijelentette, hogy az 1991-es öbölháborúban elszenvedett vereség óta Irak lényegében beszüntette fegyverkezési programjait és nem jelent veszélyt sem a világra, sem szűkebb környezetére.

Nadzsi Szabri iraki külügyminiszter egy szaúdi újságban kijelentette: Bagdad csak egy átfogó, az Irak elleni nemzetközi embargó feloldásával együtt járó megállapodás részeként hajlandó visszaengedni az országba az ENSZ fegyverzetellenőreit.

Irak népe nem fél

Taha Jasszin Ramadan iraki alelnök azt bizonygatta vasárnap, hogy az amerikai fenyegetések nem keltenek félelmet az iraki népben, sőt erősítik összetartozását és eltökéltségét a védekezésre. A politikus, akit az INA iraki hírügynökség idézett, hangoztatta Bagdad készségét arra, hogy folytassa az együttműködést az ENSZ-szel.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!