Gál
8 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Hét év börtön a szeptember 11-i géprabló barátjának

2005.08.19. 10:29
Terrorista csoport tagja volt Munir el-Motaszadek, állapította meg egy hamburgi bíróság. A marokkói egyetemista pénzt utalt a szeptember 11-i géprablók vezetőjének, Mohamed Attának. Az összeesküvést már nem sikerült rábizonyítani, de első fokon így is hét év börtönre ítélték.

Terrorista csoport tagja volt Munir el-Motaszadek, állapította meg egy hamburgi bíróság, első fokon hét év börtönre ítélve a marokkói férfit, jelentette a Reuters. Motaszadek egyike annak a hat embernek, akik ellen eddig bírósági eljárás indult a 2001. szeptember 11-i terrortámadások miatt.

Az ítélet meglepőnek számít, hiszen a másik vádpontot, a szeptember 11-i támadók segítését a bíróság elvetette. Motaszadeket 2003-ban a hamburgi bíróság mindkét vádpontban bűnösnek találta, a legfelsőbb bíróság azonban bizonyítottság hiányában perújrafelvételt rendelt el.

Motaszadek elítélésének legnagyobb akadálya az volt, hogy az Egyesült Államok nemzetbiztonsági érdekekre hivatkozva bizonyítékokat tartott vissza az első tárgyaláson, és a megismételt eljárásban is csak a titkos helyeken fogva tartott al-Kaida vezérek vallomásainak kivonatait adta át.

Ezekben a dokumentumokban a terroristavezérek, köztük a szeptember 11-i támadások egyik kitervelőjének tartott Ramzi bin al-Sib "lelkes dzsihádista egyetemistaként" jellemezték Motaszadeket, aki azonban ügyvédei szerint "naiv fiú", "túl buta ahhoz, hogy összeesküvő legyen".

A német ügyészség bizonyítékai szerint Motaszadek többször is pénzt utalt a szeptember 11-i géprablók vezérének, a korábban Hamburgban élő Mohamed Attának. Ügyvédei szerint ez azonban legfeljebb baráti segítség volt.

A most kiszabott hétéves börtönbüntetés azért is meglepő, mert a hasonló vádakkal bíróság elé állított Abdelgábi Mzudit a hamburgi bíróság tavaly felmentette, írja a Reuters.