Vince, Artúr
-3 °C
1 °C

Hét év börtön a szeptember 11-i géprabló barátjának

2005.08.19. 10:29
Terrorista csoport tagja volt Munir el-Motaszadek, állapította meg egy hamburgi bíróság. A marokkói egyetemista pénzt utalt a szeptember 11-i géprablók vezetőjének, Mohamed Attának. Az összeesküvést már nem sikerült rábizonyítani, de első fokon így is hét év börtönre ítélték.

Terrorista csoport tagja volt Munir el-Motaszadek, állapította meg egy hamburgi bíróság, első fokon hét év börtönre ítélve a marokkói férfit, jelentette a Reuters. Motaszadek egyike annak a hat embernek, akik ellen eddig bírósági eljárás indult a 2001. szeptember 11-i terrortámadások miatt.

Az ítélet meglepőnek számít, hiszen a másik vádpontot, a szeptember 11-i támadók segítését a bíróság elvetette. Motaszadeket 2003-ban a hamburgi bíróság mindkét vádpontban bűnösnek találta, a legfelsőbb bíróság azonban bizonyítottság hiányában perújrafelvételt rendelt el.

Motaszadek elítélésének legnagyobb akadálya az volt, hogy az Egyesült Államok nemzetbiztonsági érdekekre hivatkozva bizonyítékokat tartott vissza az első tárgyaláson, és a megismételt eljárásban is csak a titkos helyeken fogva tartott al-Kaida vezérek vallomásainak kivonatait adta át.

Ezekben a dokumentumokban a terroristavezérek, köztük a szeptember 11-i támadások egyik kitervelőjének tartott Ramzi bin al-Sib "lelkes dzsihádista egyetemistaként" jellemezték Motaszadeket, aki azonban ügyvédei szerint "naiv fiú", "túl buta ahhoz, hogy összeesküvő legyen".

A német ügyészség bizonyítékai szerint Motaszadek többször is pénzt utalt a szeptember 11-i géprablók vezérének, a korábban Hamburgban élő Mohamed Attának. Ügyvédei szerint ez azonban legfeljebb baráti segítség volt.

A most kiszabott hétéves börtönbüntetés azért is meglepő, mert a hasonló vádakkal bíróság elé állított Abdelgábi Mzudit a hamburgi bíróság tavaly felmentette, írja a Reuters.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!