Auguszta
-7 °C
0 °C

Attila sejk lépett le a gyógyszerekkel?

2003.09.17. 10:10
Hatvanmillió forintos magyar segélyszállítmány tűnt el Bagdadban. Az ötventonnányi kórházi felszerelést és gyógyszert az Iraki Független Kormány elnökének édesapja látta utoljára. Az ellenzéki szervezet időközben eltűnt vezetője állítólag egy befolyásos szunnita klán tagja, a Magyar Iszlám Közösség ezért feltétel nélkül megbízott benne. Akkor még nem sejtették, hogy Dulaimiból annyi van Irakban, mint Kovácsból Magyarországon.
Nem érkezett meg az iraki kórházakba a Magyar Iszlám Közösség (MIK) gyógyszeradománya. A gyógyszereket és kórházi felszereléseket egy török-magyar szállítócég öt kamionja vitte Bagdadba, ahol a MIK elnöke szerint még papírral igazolhatóan megvolt. Azóta senki nem tud semmit a szállítmány sorsáról.

Két hónapja hallgat

Attila sejk elnöki külsőségek között

A segélyek szétosztásáról a MIK, hivatalos iraki kormányszerv hiányában, a Független Iraki Kormány nevű állítólagos ellenzéki szervezettel, illetve annak elnökével állapodott meg. A szervezet elnökéről, Szemir Szabih Kelil al-Dulaimi sejkről, vagy ahogy Bolek Zoltán, a MIK elnöke ismeri, Al-Dulaimi Attiláról már több mint két hónapja semmi hír.

Szigetvári ellenzéki

"Attila sejk" kétes figura. A tárgyalásait olykor fegyverével nyomatékosító önjelölt népvezér egy mátyásföldi villából "irányította a Huszein elleni lázadást." A csoport nevében még Irak berlini követségének elfoglalását is magára vállalta.

Dulaimi, mint most kiderült, hivatalosan szigetvári lakos. Karrierje csúcspontján állítólag Huszein tanácsadója volt. A rezsimmel történt szakítása után csak az mentette meg életét, hogy apja a diktátor elitalakulatának, a Köztársasági Gárdának volt magas rangú tisztje. Legalábbis ezt állította egy évvel ezelőtti interjújában a sejk.

"Nem tűnhet el"

Dulaimi édesapja a gyógyszerszállítmány eltűnésében is szerepet kapott. Ő volt az, aki hivatalosan átvette az ötven tonnányi segélyszállítmányt, amit azóta is hiába várnak az iraki kórházakban - mondta el Bolek az Index kérdésére.

A MIK elnöke mindezek ellenére még bízik abban, hogy a szállítmány meglesz. "Ötven tonna gyógyszer nem tűnhet el csak úgy. Vagy még mindig a raktárban van, vagy továbvitték, de annak nyoma kell hogy legyen" - nyilatkozta az Indexnek.

Dulaimivel azért kötöttek - hangsúlyozottan korrekt, pecséttel is hitelesített - szerződést, mert valahogy biztosítani kellett a szállítmány útját. Irakban "mindenki fegyverrel jár", még a Vörös Kereszt és a Vörös Félhold szállítmányai sincsenek biztonságban. "Csak egy klán védhet meg egy szállítmányt" - mondta Bolek.

Miniszterelnököt láttak benne

Dulaimit barátja, Eduardo Rózsa Flores, a sejk egykori sajtótitkára mutatta be neki. (Flores szintén pórul járt az elnökkel, Dulaimi másfél évi munkabérét "felejtette el" kifizetni eltűnése előtt.) A MIK elnöke "a sajtóból" úgy tudta, Dulaimi akár miniszterelnök is lehet majd Irakban. "Nem én csináltam miniszterelnököt ebből az emberből, hanem a sajtó" - mondja.

Vádaskodni azonban nem akar, mint mondja, Dulaimi a sajtót is becsapta. Pedig Bolek még azt is leellenőrizte, hogy a Dulaimi család valóban az egyik legbefolyásosabb szunnita klán. Akkor még nem sejtette, hogy a Dulaimi elterjedt családnév, Magyarországon is él például még egy. Igaz, ő síita az ország déli részéből. "Olyan ez, mint a Kovács" - magyarázza.

A Dulaimi család is bosszút állhat

Bűncselekmény hiányában
Bolek Zoltán feljelentést tett Al-Dulaimi Attila ellen, mert az "becsapta a közösséget" és "a gyógyszerekkel sajátjaként rendelkezett". Később arról értesítették, hogy a rendőrség bűncselekmény hiányában megszüntette az eljárást.
Bár úgy tűnhet, Dulaimi mindenkit átvágott, nem érezheti magát biztonságban. A Magyar Iszlám Közösség egy embere - "megfelelő kapcsolatokkal és rokoni szállakkal" - már Jordániában van, hogy utánajárjon a szállítmány sorsának. A segélyszervezet újabb, 22 tonnás gyógyszerszállítmányát Bolek is elkíséri Chrudinák Alajos társaságában, és ők is nyomozni fognak.

A legrosszabbul talán akkor járhat Attila sejk, ha a történet eljut a Dulaimi-klánhoz is - vélte Bolek. Ha csak imposztor, a befolyásos család valószínűleg mindent megtesz majd neve "megtisztításáért", és ez nem sok jót sejtett.

Bolek október 4-én indul Irakba új segélyszállítmányával, amit most már a magyar hadseregre bízott. Kint meg megpróbálja felderíteni a szállítmány sorsát. "Az is lehet, hogy megvan, és már eljutott a kórházakba" - mondja töretlen optimizmussal. Ez egyébként szerinte "igazából Dulaimi érdeke", akivel "majd a jóisten számol el".

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!