Piroska
-1 °C
5 °C

Nem tudnak a bővítésről a béketüntető athéniak

2003.04.16. 15:40
Könnygázt is bevetett a görög rohamrendőrség az athéni béketüntetők ellen. Az EU-csúccsal párhuzamosan zajló több tízezres tüntetés résztvevői háborúellenes transzparensekkel vonultak a parlament elé. Az unió bővítéséről nincs kiforrott álláspontjuk.
A megbeszéléseknek helyet adó "athéni városligetet" a rendőrség hermetikusan körülzárta - jelentette az Index helyszíni tudósítója Athénból. Az aláírásnak helyet adó Zappeiontól légvonalban alig két-háromszáz méternyire már délelőtt néhány ezres tömeg verődött össze, és egyre újabb és újabb csoportok érkeznek.

Fotó:EPA/Orestis Panagiotou
Kora délután a kommunista keménymag közvetlenül a rendőrkordon előtt verődött csatárláncba, vörös zászlókat lengetve. A háttérben fenyegetőnek szánt mozgalmi dalok bömböltek a hangszórókból.

A tüntetők egy csoportja leszakadt a nagy demonstrációról és benzines palackokkal, vörös festékkel támadt a rohamrendőrségre. A tüntetők egy bankfiókot felgyújtottak és több kirakatot bezúztak, és állítólag benzines palackokat dobtak a brit és az olasz nagykövetség épületére. Több tucat tüntető elfoglalta a British Airways kirendeltségét, és kifeszített egy "Gyilkosok, imperialisták" feliratú zászlót. A rohamrendőrök válaszul könygázt vetettek be. Az Index értesülései szerint a tüntetők délután öt körül visszatérnek.

A bővítésről megoszlik az aktivisták véleménye. A sarló-kalapácsos zászló alatt álló egyik szóvivő szerint nemcsak a szegényebb országok csatlakozása káros, hanem a görög EU-tagság is, habár erről nincs kiforrott véleménye a görög kommunistáknak. Az Index által megszólaltatott egyetemista lány azt sem tudta, hogy bővítik az EU-t.

A tüntetők döntő többsége azt követeli, hogy vonuljanak ki a szövetséges csapatok Irakból, és lehetőleg ne Szíria irányába. A háttérben tüntetők - zömmel egyetemisták, baloldali párttagok leginkább Athénból és Szalonikiból - kis csoportokba verődve beszélgetnek. Délutánra százezres tömeget varnak.