Árpád
-2 °C
3 °C

Arab polgárőrök járőröznek Antwerpenben

2002.11.19. 10:27
Belgium második legnagyobb városában, Antwerpenben polgárvédelmi járőröket állított fel egy arab szervezet a helyi rendőrség tevékenységének figyelésére, ami aggodalmat kelt a kormányban és a fajgyűlölet ellen küzdő központban.
Az Európai Arab Liga a hét végén indította útnak járőreit a nagy kikötőváros marokkóiak lakta negyedeiben, hogy figyeljék a belga rendőrség fellépését a köztörvényes bűncselekményekkel szemben: nem irányul-e az egyoldalúan és elfogultan a muzulmán bevándorló népesség ellen, és hogy szükség esetén feljelentést tegyenek az eljáró rendőrök ellen. A tetőtől talpig feketébe öltözött, mobil telefonokkal felszerelt fiatal csoportokat az Európai Arab Liga az arab ifjúság védelmi bizottságainak hívja.

Nincs semmi törvénytelen

Főtitkáruk, Arkub Halid kijelentette a Le Soirban, hogy szó sincs magánmilíciáról, a járőrök önkéntes és fegyvertelen polgárok, akik nem kötözködnek a rendőrökkel, tevékenységükben tehát nincs semmi törvénytelen. A főtitkár elmondta még, hogy az EU statisztikai hivatalának felmérései szerint Antwerpenben a fajgyűlölet mértéke az európai nagyvárosok között az egyik legmagasabb és itt van az idegen bevándorlók ellen uszító Flamand Tömb fellegvára is.

Nemcsak a járőrözés aggasztja

Antoine Duquesne belügyminiszter azonban csütörtökön már jelezte a parlamentben, hogy árgus szemekkel figyelik e járőrök tevékenységét. Ha azt tapasztalják, hogy rontják a rendőri munka hatékonyságát, intézkedni fognak, hogy bíróság elé kerüljenek a magánmilíciákat tiltó törvény alapján. A hatóságokat nemcsak a járőrözés aggasztja Antwerpenben. Az Európai Arab Liga mögött ott áll ugyanis egy olyan szellemi vezér, aki baljós, fundamentalista jelleget kölcsönöz a politikai-vallási szervezetnek.

Problémásnak tekintik a hatóságok

A libanoni származású Abu Jahja a brüsszeli és a leuveni egyetemen politológiát végzett és internetes honlapján nyáron olyan kijelentéseket tett, hogy Antwerpen az európai cionizmus bástyája - ezért ezt a várost kell a palesztinokat támogató akció Mekkájává tenni. Nemrég azzal a javaslattal állt elő, hogy az arabot ismerjék el Belgium negyedik hivatalos nyelvének a francia, a flamand és a német után. Ha pedig ligáját továbbra is problémásnak tekintik a hatóságok, akkor a következő helyhatósági választásokon, 2006-ban önálló muzulmán listát fog állítani.

A fajgyűlölet ellen küzdő központ feljelentette Jahját a nyári kijelentései után fajgyűlöletre való uszításért, ám az effajta eljárások csigalassan haladnak Belgiumban és még nem hoztak elmarasztaló ítéletet senki ellen.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?