Piroska
-2 °C
5 °C

Nem csitulnak a sydney-i zavargások

2005.12.13. 12:53
Folytatódtak a rasszista zavargások hétfő éjszaka Sydney elővárosaiban. Szakértők szerint a kormány keltette terrorista félelmek miatt támadnak rá az arab származásúnak vélt helyiekre. John Howard kormányfő cáfol.

Heten megsérültek hétfő éjszaka Sydney környéki rasszista jellegű zavargások újabb hullámában. A rendőrség tizenegy gyanúsítottat vett őrizetbe az újabb összecsapásokban. Közel-keleti származású fiatalok egy csoportja hétfő este baseballütőkkel támadt járókelőkre, és autókat rongált meg Brighton-Le-Sands elővárosban. A rendbontók kövekkel hajigálták meg az ellenük kivezényelt rendőröket. A rendőrség 30 benzinespalackot foglalt le randalírozóktól.


Tekintse meg képeinket!

A főleg muzulmánok lakta Lakembában mintegy félezer fiatal verődött össze az esti ima után, akik torlaszt építettek a helyi mecset előtt arra hivatkozva, hogy a szentély elleni rasszista támadástól tartanak. Amikor a rendőrség távozásra szólította fel őket, dulakodni kezdtek a kivezényelt rendfenntartókkal.

Kedden a szokásos létszám négyszerese, azaz több mint 450 rendőr járőrözött Sydney utcáin, hogy elejét vegye a fiatalokból álló bandák további zavargásainak.

Rendkívüli ülést tart a helyi parlament

Rendkívüli ülésre hívták össze csütörtökre Új-Dél-Wales állam parlamentjét. A súlyos helyzetre tekintettel a helyi kormány felszólította a tartomány törvényhozóit, hogy rövidítsék le tervezett év végi szabadságukat, és sürgősséggel hozzanak döntést fontos intézkedésekről. Először állást kell foglalniuk a helyi kormányzatnak arról a rendeletéről, amellyel kibővítette a rendfenntartó erők jogkörét.

A helyi parlament már csütörtökön szavaz egy sor rendkívüli intézkedésről, köztük arról, amely megtiltaná a szeszesital forgalmazását a zavargások időszakában és körzeteiben. A tervek szerint lezárják egy időre Sydney egyes körzeteit, s csak hatósági engedéllyel engednek be oda idegeneket, közölte Morris Iema, a szövetségi állam kormányának feje. Az állam kormányzata azt is el szeretné érni, hogy a helyi parlament emelje a jelenlegi öt évről tizenöt évre a zavargásokért kiszabható börtönbüntetést.


Klikk a képre!

A rasszista jellegű zavargások vasárnap kezdődtek Sydney Cronulla Beach nevű elővárosában. Ausztráliai fiatalok mintegy ötezres tömege, benne neonáci csoportok több tagja is, tüntetést rendezett arra hivatkozva, hogy helyi libanoni származású fiatalok rátámadtak két cronullai tengeri mentőre. A tüntetés hamar vandál rombolássá és az arab származásúnak vélt bevándorlók elleni agresszióvá fajult. Válaszképpen a közeli peremvárosokban arab fiatalok kezdtek randalírozni, s mintegy negyven gépkocsit törtek össze botokkal, baseballütőkkel, őket a rohamrendőrség oszlatta szét.

Fenyegetettség

John Howard konzervatív ausztráliai kormányfő elítélte a zavargásokat. "Az erőszak alkalmazása tilos, és akik megsértik a törvényt, azok megkapják méltó büntetésüket" - mondta sajtóértekezletén.

Helyi szakértők szerint a fiatal arab, főleg libanoni bevándorlókkal szemben táplált gyanakvás parazsát a terrortámadásoktól való félelem lobbantotta lángra. A szakértők szerint a félelem ébren tartásában nagy szerepe van a szövetségi kormánynak. John Howard a rendbontások elítélésén túl elutasította azokat a vádakat, hogy a zavargások egyik közvetlen kiváltó oka a kormány kommunikációja is lehetett. Az ausztrál kormány a múlt héten adott ki figyelmeztetést, miszerint nőtt az ország terrorfenyegetettsége.