Harc a független auditálásért

2000.08.11. 16:53
Az Egyesült Államok pénzügyi ellenőrző bizottsága, a Securtites and Exchange Commission (SEC), már több kijelentésében világossá tette, hogy egyre rosszabb szemmel nézi az auditálás és az üzleti tanácsadás összefonodását.
Andersen Consulting
Teljesen függetlenné válik korábbi anyacégétől
Tanácsadás a könyvvizsgálóknak ?

A SEC fegfőbb kifogása, hogy az auditálás függetlensége veszélybe kerülhet, ha az ellenőrzést végző cég pályázik egy konzultánsi szerződésre is. Egy tanácsadói szerződés elég vaskos summát jelent egy nagy vállalatnál, így előfordulhat, - a SEC szerint - hogy a könyvvizsgálók elnézőbbek a cég könyvelésével. Pillanatnyilag egyetlen ilyen típusů, konkrét esetet se tudott felmutatni a Bizottság, de az biztos, hogy dolgoznak rajta, mivel ezzel jelentős Ť lélektani ť előnyhöz juttnának a könvvizsgáló cégekkel szemben.

Egyesülések után Válások

A nyolvanas években nagy erőkkel küzdöttek a könyvvizsgáló cégek, hogy felvásárolják kisebb-nagyobb vetélytársaikat és ez a folyamat egészen a kilencvenes évekvégéig tapasztalható volt. Így született meg az ůgynevezett Big Six, majd a Price-Waterhouse és a Coopers&Lybrandt egyesülése után a Big Five, melyek a PriceWaterhouseCoopers, a Deloitte & Touche Tohmatsu, a KPMG az Arthur Andersen és az Ernst & Young.

Most elérkezett az elválások ideje, bár most az ágazatok szerint fognak szétválni a könyvvizsgáló-tanácsadó cégek.

Bár a Big Five-ből már többen függetlenítették a tanácsadást, de ez csak egy papírforma függetlenség volt, mivel az igazgatótanácsok vegyes, könyvvizsgáló-tanácsadó összetételűek voltak.

Az Ernst & Young például már 1995-ben létrehozott egy Ť független ť tanácsadó céget, az E&Y Consulting-et, és ez év elején el is adta a franci Cap Gemini nevű számítástechnikai szolgáltató és tanácsadó cégnek. A Cap Gemini Európa legnagyobb ilyen jellegű cége, viszont az amerikai piacra azidáig nem tudott jelentős mértékben betörni. Az E&Y Consulting megszerzésével viszont egyszerre két legyet is ütött : megnövelte piaci részesedését amerikában és ůj, jelentős ügyfelekre tett szert. Ez egy 11.5 milliárdos üzlet volt, amit elsősorban részvénycserével finanszírozott a francia cég. A Cap Gemini az E&Y Consulting éves forgalmának a háromszorosára értékelte a céget.

Tanácsadók a tőzsdén

Az Ernst & Young után az amerikai Andersen Consulting jelentette be, hogy teljesen függetlenné válik korábbi anyacégétől, a könyvvizsgálással foglalkozó Arthur Andersen-től, igaz nekik két és fél év pereskedésre volt szükségük, hogy ezt elérjék.

Az ůj AC sorsa még nem világos, de a legvalószínűbb, hogy legalább részben eladják, vagy egy szakmai befektetőnek, vagypedig a tőzsdére viszik cégüket aminek az értéke a 20 milliárd dollár körül mozog.

A KPMG az IPO-t választotta, melyben a 4 és 5.6 milliárd dollár között értéket képviselő tanácsadói ágazatának megközelítőleg az 55 %-át fogja a a befektetők részére bocsájtani. A SEC-nek több kifogása is volt az eredeti terv ellen, de az ůj KPMG kompromisszumok - melyekben könyvvizsgáló nem fog a tanácsadói ágazat igazgatótanácsában ülni valamint az auditosok 5 éven belül továbbadják a 20%-os tulajdonukat az ůj cégben - lecsilapították a kedélyeket. Még hátra van viszont az ůj cég névválasztása, mely nem maradhat Ť KPMG ť.

Az elemzőket meglepte a cég értékelése, mivel az lényegesen alacsonyabb a korábbi E&Y Consulting - Cap Gimini üzlet alatt meghatározott háromszoros éves forgalmnál.

A KPMG tanácsadó ágazatának a forgalmi 2 milliárd dollár volt, így még az 5.6 milliárd dolláros felső határ is alacsonyabb a háromszoros szorzónál. Ha sikeres a tőzsdei bevezetés körülbelül 3 milliárd dollár lesz a KPMG kezében, melyből infrastrukturális fejlesztéseket szeretnének finanszírozni, valamint visszavásárolni a Cisco Systemtől a 19.9 %-ot, melyet tavaly szerzet meg a számítástechnikai cég.

A PriceWaterhouseCoopers az év végére tervezi az audit és a tanácsadás szétválasztását. Ez utóbbinak a sorsa viszont még nem dőlt el, mivel mind az IPO, mind az ipari partner keresése nyitva áll.

Az egyetlen ellenálló a Deloitte & Touche, aki egyelőre nem szándékozik a SEC kedvében járni, mivel ůgy érzik, így is kellő függetlenséggel és objektivitással tudják az ügyeiket kezelni.

Az álláspontok viszont egyértelműen az igazi függetlenség felé mozdultak el, a SEC propozícíóknak megfelelően.  • Tippek
  • Lakáshitel