Piroska
-2 °C
5 °C

A britek fele sose hallott Auschwitzról

2004.12.03. 16:19
A britek közel fele, a fiatal korosztálynak pedig csaknem a kétharmada nem hallott Auschwitzról - ez derült ki abból a felmérésből, amelyet a BBC januárban induló, nagyszabású holokauszt-sorozata elé időzítve végeztek el a hatórás dokumentumfilm szerkesztői.

A brit közszolgálati tévé hárommillió fontos (körülbelül egymilliárd forint) költséggel készítette el hatrészes sorozatát az európai holokausztról. A műsornak, amelyet Auschwitz felszabadulásának hatvanadik évfordulóján kezdenek vetíteni, központi eleme lesz a legnagyobb náci haláltábor-komplexumban történtek feldolgozása, száz túlélő, köztük magyar deportáltak megszólaltatásával.

Megdöbbentő

Laurence Rees, a producer a brit sajtónak elmondta: komoly rábeszélés után sikerült szóra bírni néhány egykori SS tisztet is, akiknek zöme most sem mutatott semmiféle megbánást. Még csak arra sem hivatkoztak, hogy parancsokat teljesítettek; annak idején egyszerűen helyesnek vélték, amit tettek - mondta Rees.

A producer, aki már készített egy nagyszabású BBC-sorozatot a nácik hatalomra kerüléséről, ugyanakkor legalább ilyen megdöbbentőnek mondta a témával kapcsolatos nagy-britanniai ismerethiányt.

Soha nem hallottak róla

A BBC megbízásából, négyezer felnőtt brit állampolgár bevonásával elvégzett felmérés azt mutatta ki, hogy a felnőtt brit lakosság negyvenöt százaléka soha nem hallott a világ legnagyobb temetőjének is nevezett auschwitzi koncentrációs táborról. Az átlagon belül a nők, illetve a 35 év alatti fiatalok hatvan százaléka ismerte be, hogy nem találkozott még a lengyelországi náci halálgyár nevével. Rees a pénteki The Daily Telegraph idézete szerint azt mondta: Auschwitz a történelem legnagyobb tömegmészárlásának helyszíne volt, neve mégsem mond semmit sok embernek.

15%

Náray Tamás Zarah

4999 Ft
4250 Ft
15%

Jo Nesbo Szomjúság

3980 Ft
3383 Ft