Konrád, Tivadar
9 °C
23 °C

Megemlékezések Auschwitz felszabadításának évfordulóján

2001.01.27. 20:40
Az Auschwitz-Birkenau-i koncentrációs tábor felszabadításának 56 évfordulóján Európa-szerte megemlékezéseket tartanak. A náci népirtás egyik jelképének felszéámolására Németországban, Olaszországban, Svédországban, és idén először Nagy-Britanniában is hivatalos rendezvényeken emlékeznek.
Auschwitzban a túlélők és családtagjaik koszorúztak. Németországban a parlament pénteken rendkívüli ülést tartott. Wolfgang Thierse, a parlament elnöke arra emlékeztette a képviselőket, hogy nem feledkezhetnek meg több millió ember szenvedéséről - közölte a BBC.

Félárbocra eresztett zászlók Németországban

A megemlékezés központja Berlinben a tervezett nemzeti holokauszt-emlékmű helye volt - itt gyűltek össze a politikusok, zsidó vezetők, vezető emberi jogi harcosok. A kormányépületeken félárbocra eresztett zászlók jelezték az emlékezést. Több csendes felvonulást is szerveztek a német fővárosban, Lipcsében, Potsdamban is.

Johannes Rau államfő mindenkit arra kért, hogy határozottan lépjen fel az erősödő szélsőjobboldali mozgalmakkal szemben. ,,Múltunk arra kötelez, hogy még a legenyhébb antiszemita vagy rasszista jelenségekre is felfigyeljünk, és fellépjünk ellenük" - mondta Németország elnöke.

Emlékeztek az örmény, a ruandai és kambodzsai népirtásokra is

A nagy-britanniai megemlékezéseken a holokauszt mellett a ruandai és kambodzsai mészárlás áldozataira, illetve a törökországi örményekre is emlékeznek. A török kormány ez utóbbi miatt tiltakozik, és állítja, hogy Törökországban az első világháború idején nem volt népirtás. A szombat esti gyászmiséken Tony Blair miniszterelnök és Károly herceg is részt vesz.

Rómában a város felszabadításának emlékére emelt múzeumot kibővítették egy, a holokausztról szóló új részleggel. Carlo Azeglio Ciampi elnök beszédében elismerte az ország felelősségét a holokausztban, és elítélte Benito Mussolini faji megkülönböztetést tartalmazó törvényeit. Méltatta viszont azt az eszmélést, amelyet az olasz lakosság jelentős része tanúsított a diktátor erőszak-központúságával szemben.

Svédországban Göran Persson kormányfő is részt vett a stockholmi zsinagógában tartott megemlékezésen. Az MTI jelentése szerint hétfőn Kofi Annan ENSZ-főtitkár is felszólal az etnikai és vallási türelmetlenségről a svéd fővárosban rendezett tanácskozáson.