Lehel
17 °C
27 °C

Ausztráliát is elérte a kémbotrány

2003.08.22. 11:40
Az ausztrál kormány politikai céljainak megfelelően machinált a titkosszolgálatok iraki jelentéseivel - állítja egy kiugrott ausztrál kém. Anrew Wilkie felháborodásában még márciusban otthagyta a titkosszolgálatokat. Az egyetlen buktató, hogy minderre csak a brit kémbotrány után jött rá. Távozásakor még az akció humanitárius oldalának alultálalását kifogásolta.
Ausztráliát is elérte az Irak elleni koalíció országait a nyáron jellemző titkosszolgálati botrány. Egy márciusban kiugrott kém, a kormány háborús politikáját ellenző Andrew Wilkie szerint a kormány "feltupírozta" az iraki fenyegetésről szóló hírszerzési jelentéseket.

Nyelvész költők

A nagy-britanniai botrányra szóhasználatában is megszólalásig hasonló felvetés szerint az ausztrál miniszterelnöki hivatal, Wilkie megfogalmazása szerint, "érzelmileg színezettebb" nyelvre cserélte a titkosszolgálatok jelentéseinek szövegét, a közvélemény meggyőzése érdekében - írja a CNN.

Wilkie állítása szerint ezért hagyta ott márciusban az ausztrál titkosszolgálatok csúcsszervét, a Nemzeti Kiértékelő Hivatalt (ONA).

Piszkálgatás

"A hírszerzési adatok az ONÁ-tól egyenesen a miniszterelnöki hivatalba kerültek" - terelte egyértelműen a kormányra a gyanút parlamenti meghallgatásán a kiugrott hírszerző. A kérdésre, hogy a kormány feltupírozta-e a jelentéseket, Wilkie egyértelmű igennel felelt - írja a CNN.

Nem úgy van az

Wilkie botránya azonban elég hamar leereszthet. A kém márciusban még egészen más indokokat hozott fel távozására. Akkor még azt mondta, hogy a kormány nem hangsúlyozta eléggé az iraki akció humanitárius jellegét - nyilatkozta a CNN-nek Ross Babbage, az Ausztrál Nemzeti Egyetem politikai elemzője.

Wilkie érvelését gyengíti az is, hogy vádjait egyetlen ausztrál hírszerző sem osztja - ahogy David Kelly is egyedüliként gyanúsította csúsztatással a brit kormányt. A kém vádjait John Howard miniszterelnök is elutasította. "Nem változtattuk meg a titkosszolgálatok jelentéseit" - jelentette ki rádióinterjújában.