Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

Baloldali győzelem Ausztriában

2006.10.02. 08:37
A szociáldemokraták 1,5 százalékkal több szavazatot kaptak a vasárnapi ausztriai választásokon. A kereszténydemokrata Wolfgang Schüssel kancellár kézfogással gratulált Alfred Gusenbauer SPÖ-elnöknek. A szociáldemokratáknak és a zöldeknek ugyanakkor nincs meg a kormányzáshoz szükséges többsége a törvényhozásban.

A szavazatok 98 százalékának összesítése után kalkulált eredmény szerint a Alfred Gusenbauer vezette Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) 35,7 százalékos támogatottsággal az első helyen végzett a választásokon.

A kereszténydemokrata Wolfgang Schüssel kancellár kézfogással gratulált Alfred Gusenbauer SPÖ-elnöknek, kijelentve, hogy ez a demokráciához tartozik.

Haider pártja épphogy bejutott

Schüssel pártja, a jobbközép Osztrák Néppárt (ÖVP) 34,2 százalékos eredménnyel szorult a második helyre, ami azt jelenti, hogy több mint 550 ezer választó támogatását veszítette el a 4 évvel ezelőtti voksoláshoz képest.

Harmadik helyen a Heinz-Christian Strache vezette Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) végzett 11,2 százalékos eredménnyel, szorosan a nyomában a Zöldekkel, akik 10,5 százalékot értek el.


Alfred Gusenbauer

A Jörg Haider alapította Szövetség Ausztria Jövőjéért (BZÖ) párt éppen csak átlépte a parlamentbe jutáshoz szükséges küszöböt 4,2 százalékos támogatottsággal.

A nem végleges eredmények alapján a szociáldemokratáknak 68, a néppártiaknak 66, a szabadságpártiaknak 21, a zöldeknek 20, Haideréknek pedig 8 képviselőjük lesz a törvényhozásban.

Az ellenzék nem tud kormány alakítani

A parlamenti erőviszonyok alapján kizárt, hogy az eddigi ellenzéki erők kétpárti kormánykoalíciót tudnának létrehozni, mert a törvényhozási többséghez legalább 94 mandátum kell, a szociáldemokratáknak és a zöldeknek viszont együtt csak 88 képviselőjük lesz a 183 fős törvényhozásban.

A pártvezetők első televíziós nyilatkozataikban szinte valamennyien arra hivatkoztak, hogy meg kell várni annak a 400 ezer szavazatnak az összeszámlálását is, amelyet nem a lakhely szerinti választókörzetekben adtak le, illetve külföldről küldenek haza az osztrák választópolgárok. Volt már rá példa, hogy ezek a szavazatok módosították az osztrák parlamenti erőviszonyokat.

A választási eredmények alapján továbbra is annyi bizonyos, hogy koalíciós kormánya lesz Ausztriának, de egyelőre nem tudni, hogy mely párt elnökének a vezetésével, és milyen pártok részvételével tudják majd azt megalakítani.

Melléfogtak a közvélemény-kutatók

Wolfgang Schüssel kancellár bejelentette, hogy egyelőre sem vasárnap, sem pedig hétfőn nem fogja benyújtani kormánya lemondását, és a koalíciós tárgyalások lehetséges partnerei között a szociáldemokraták és a Zöldeket nevezte meg, de hozzáfűzte, hogy Haiderék pártja is szóba jöhet. Gusenbauer kijelentette, kitart amellett, hogy pártja csak a néppártiakkal és a zöldekkel tárgyaljon koalícióról.

Az előrejelzések szoros eredményt jósoltak a parlamenti választásokon, de valamennyi közvélemény-kutató a néppártiak győzelmét valószínűsítette. Peter Westenthaler, a BZÖ elnöke és listavezetője vasárnapi nyilatkozatában epésen meg is jegyezte: a közvélemény-kutatók bezárhatnák intézeteiket, és valami mást csinálhatnának, talán elmehetnének fürdeni.