Hortenzia, Gergő
-1 °C
8 °C

Második világháborús német cirkálót találtak Ausztrália partjainál

2008.03.16. 08:09
A HMAS Sydney ausztrál csatahajó roncsaink keresése közben találták meg a német cirkálót, ami 1941-ben elsüllyesztette.

1941 novemberében a most Perth városától 800 kilométerre északnyugatra, az Indiai-óceánban megtalált DKM Kormoran segédcirkáló süllyesztette el a HMAS Sydney ausztrál csatahajót, amelynek a fedélzetén 645-en utaztak. Közülük senki sem élte túl a hajó megsemmisülését.

A közel tízezer tonnás Kormoran - amely holland kereskedelmi hajónak álcázta magát, mielőtt megtámadta az ausztrál cirkálót - a tengeri ütközetben maga is lángra kapott, és elsüllyedt, a rajta szolgálatot teljesítő 397 tengerész közül 80 odaveszett.

A HMAS Sydney elvesztése az ausztrál haditengerészet történetének legsúlyosabb kudarca volt. A roncsot kereső búvárok most már nyomon vannak - mondta Kevin Rudd ausztrál kormányfő. Két hete kezdték meg a HMAS Sydney keresését; a művelet csaknem négymillió dolláros költségét a canberrai kormány állja.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?