Jolán
2 °C
4 °C

Oposszumok tömeges halála a bozóttűzben

2002.01.08. 10:11
Új Dél Wales (New South Wales) tartomány déli részében a tűzoltóknak továbbra sem sikerült megfékezni a lángokat, bár azt elérték, hogy egyetlen ház sem égett le. Az ausztrálok figyelme a vadon állatai felé fordul: az állatok füstmérgezést kaptak, megégett a mancsuk, bundájuk és károsodott a szemük. A tűz elmúltával további veszélyt jelentenek az autósok.

Forrás: The Age
A The Sydney Morning Herald internetes honlapján található térkép szerint Ausztráliában három tüzet nem tudnak még ellenőrzésük alatt tartani a tűzoltók. A bozóttűz a helyi nemzeti parkhoz tartozó területeket is elpusztított.

A helyzet Új Dél Wales (New South Wales)tartomány déli részében továbbra is súlyos: több száz lakost és turistát kilakoltattak, ráadásul, amikor már úgy tűnt, végre visszaköltözhetnek otthonukba, a tűz irányt váltott. A tűzoltók oltási kísérleteit két, 9000 liter víz hordására alkalmas amerikai helikopter segíti, ennek is köszönhetően a térségben egyetlen ház sem égett le.

Hétezer háziállat pusztult el

A tűz részleges megfékezésével az ausztrálok figyelme az állatokra terelődik. A New South Wales Farmer Szervezete szerint a karácsonykor elindult tűzben közel 7000 háziállat pusztult el: 500 méhkaptár, 2000 szárnyas, 25 kecske és több ló, 5000 juh és 100 tehén. A hatóságok a háziállat veszteséget a tűz intenzitásához képest alacsonynak tartják.

A leggyakoribb áldozat a kis oposszum

Forrás: The Age
Helyrehozhatatlan és felbecsülhetetlen kárt a vadállomány szenvedett el. A Sydney Metropolitan and Wildlife Service szóvivője szerint több ezer állat pusztult el a tűzben, de pontos adatokat képtelenség mondani. A New South Wales-i állatmentők több mint 200 vadállatot gondoztak, a The Canberra Times szerint a tűz leggyakoribb áldozata az oposszum, de madarakat, hüllőket és kengurukat is ápoltak az önkéntesek.

A Wildlife Information and Rescue Service (WIRES) ügyvezető igazgatója Carol MacDougall szerint az állatok sokkos állapotban kerülnek hozzájuk, füstmérgezéstől szenvednek, megégett a mancsuk és bundájuk, károsodott a szemük.

Az autósok is veszélyesek

A tüzek kioltása után az állatok még mindig veszélyben vannak: a WIRES igazgatója szerint az autósok miatt. A tűz elől elmenekült állatok ugyanis menedékhelyükről megpróbálnak visszatérni eredeti lakóhelyükre, az utakon sebesen közlekedő autósok azonban elütik őket. A szervezet munkatársai hamarosan a tüzek helyszínére megy, ahol megkeresik a sérült állatokat és felmérik, hogy milyen állatok élték túl a tűzvészt.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?