Gyöngyi
9 °C
25 °C
Index - In English In English Eng

Oposszumok tömeges halála a bozóttűzben

2002.01.08. 10:11
Új Dél Wales (New South Wales) tartomány déli részében a tűzoltóknak továbbra sem sikerült megfékezni a lángokat, bár azt elérték, hogy egyetlen ház sem égett le. Az ausztrálok figyelme a vadon állatai felé fordul: az állatok füstmérgezést kaptak, megégett a mancsuk, bundájuk és károsodott a szemük. A tűz elmúltával további veszélyt jelentenek az autósok.

Forrás: The Age
A The Sydney Morning Herald internetes honlapján található térkép szerint Ausztráliában három tüzet nem tudnak még ellenőrzésük alatt tartani a tűzoltók. A bozóttűz a helyi nemzeti parkhoz tartozó területeket is elpusztított.

A helyzet Új Dél Wales (New South Wales)tartomány déli részében továbbra is súlyos: több száz lakost és turistát kilakoltattak, ráadásul, amikor már úgy tűnt, végre visszaköltözhetnek otthonukba, a tűz irányt váltott. A tűzoltók oltási kísérleteit két, 9000 liter víz hordására alkalmas amerikai helikopter segíti, ennek is köszönhetően a térségben egyetlen ház sem égett le.

Hétezer háziállat pusztult el

A tűz részleges megfékezésével az ausztrálok figyelme az állatokra terelődik. A New South Wales Farmer Szervezete szerint a karácsonykor elindult tűzben közel 7000 háziállat pusztult el: 500 méhkaptár, 2000 szárnyas, 25 kecske és több ló, 5000 juh és 100 tehén. A hatóságok a háziállat veszteséget a tűz intenzitásához képest alacsonynak tartják.

A leggyakoribb áldozat a kis oposszum

Forrás: The Age
Helyrehozhatatlan és felbecsülhetetlen kárt a vadállomány szenvedett el. A Sydney Metropolitan and Wildlife Service szóvivője szerint több ezer állat pusztult el a tűzben, de pontos adatokat képtelenség mondani. A New South Wales-i állatmentők több mint 200 vadállatot gondoztak, a The Canberra Times szerint a tűz leggyakoribb áldozata az oposszum, de madarakat, hüllőket és kengurukat is ápoltak az önkéntesek.

A Wildlife Information and Rescue Service (WIRES) ügyvezető igazgatója Carol MacDougall szerint az állatok sokkos állapotban kerülnek hozzájuk, füstmérgezéstől szenvednek, megégett a mancsuk és bundájuk, károsodott a szemük.

Az autósok is veszélyesek

A tüzek kioltása után az állatok még mindig veszélyben vannak: a WIRES igazgatója szerint az autósok miatt. A tűz elől elmenekült állatok ugyanis menedékhelyükről megpróbálnak visszatérni eredeti lakóhelyükre, az utakon sebesen közlekedő autósok azonban elütik őket. A szervezet munkatársai hamarosan a tüzek helyszínére megy, ahol megkeresik a sérült állatokat és felmérik, hogy milyen állatok élték túl a tűzvészt.